• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

21.10.2021

15:05

POLJSKI PREMIJER PORUČIO: Nećemo pokleknuti pred ucenama POČINJE SASTANAK LIDERA ZEMALJA EU, JEDNA OD TEMA POLJSKA

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Vesti

POLJSKI PREMIJER PORUČIO: Nećemo pokleknuti pred ucenama POČINJE SASTANAK LIDERA ZEMALJA EU, JEDNA OD TEMA POLJSKA

Podeli vest

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je danas da Varšava neće pokleknuti pred ucenama centralnih institucija Evropske unije, proizašlih nakon odluke nacionalnog Ustavnog suda da ne dozvoli primat evropskih zakona nad nacionalnim

Dolazeći na sastanak 27 lidera zemalja članica EU, Moravjecki je rekao da Poljska poštuje prvenstvo zakona EU nad nacionalnim zakonima u oblastima u kojima države predaju nadležnosti EU, prenosi agencija Rojters.

On je istakao i da neke od Evropskih institucija pokušavaju da preuzimu pravo odlučivanja o nadležnostima zemalja članica, uključujući i odluke o pitanju nacionalne bezbednosti.

Moravjecki je poručio da će na samitu tražiti rešenje za tekući spor Varšave sa evropskim blokom koji je naglo eskalirao nakon što je Vrhovni sud Poljske 7. oktobra doveo u pitanje primat evropskih zakona nad nacionalnim.

- Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas premijeru Poljske Mateušu Moravjeckom da je zabrinut zbog presude poljskog suda i pozvao ga da razgovara sa Evropskom komisijom o pronalaženju rešenja koje je u skladu sa evropskim principima - saopštila je Makronova kancelarija.

Foto: Reuters


Makron se sreo sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim na aerodromu u Briselu uoči redovnog oktobarskog samita šefova država i vlada zemalja članica EU.

Očekuje se da će se lideri EU "sukobiti" sa Poljskom zbog presude poljskog suda da državni zakoni imaju primat nad zakonima EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija