• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

07.11.2021

12:41

FRANCUSKA TE VOLI! Makron priredio dirljiv oproštajni prijem Angeli Merkel!

Tanjug/AP

Vesti

FRANCUSKA TE VOLI! Makron priredio dirljiv oproštajni prijem Angeli Merkel!

Podeli vest

Oproštajna poseta nemačke kancelarke Angele Merkel organizovana je u Francuskoj, gde ju je ugostio predsednik Emanuel Makron sa suprugom. Razmenili su lične stavove o aktuelnim pitanjima međunarodne i evropske politike, a da li će se nešto promeniti sa odlaskom kancelarke Merkel

Predsednik Emanuel Makron je za poslednji zvanični državnički susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izabrao oblast Burgundije na istoku Francuske i grad Bon, poznat po istorijskim spomenicima i vinskoj kulturi, piše RTS.

Prošetali su sa supružnicima gradskim ulicama, uz aplauze posmatrača, kao što su nekada to učinili kancelar Helmut Kol i predsednik Fransoa Miteran i premijer Eduard Baladir na francusko-nemačkom samitu 1993. godine, kada su pozivali na evropsku integraciju. Kancelarka je odlikovana Visokim krstom Legije časti, najvišim priznanjem Francuske.

Očevici kažu da je sve to čak i kod Merkelove, koja je kao ćerka pastora odgajana da uvek pokazuje trezvenost, izazvalo jake emocije.

Predsednik Makron je pohvalio rad kancelarke u proteklih 16 godina, jer je očuvala jedinstvo EU u vreme najvećih kriza. Ona je sarađivala sa četiri francuska predsednika.

Sa Žakom Širakom i Nikolasom Sarkozijem radila je na prevladavanju finansijske krize i očuvanju evrozone.

Sa Olandom se borila protiv terorizma i sa posledicama imigracione krize, a sa Makronom protiv pandemije kovida 19.

Evropski plan oporavka

Suočene sa ekonomskim posledicama zdravstvene krize, Francuska i Nemačka su pokrenule evropski plan oporavka, u iznosu od 750 milijardi evra za najugroženije zemlje.

Predsednik Makron je u junu bio prvi strani lider koji je pozvan u Nemačku prestonicu Berlin posle otključavanja u toku pandemije.

U Kompjenju, mestu gde je potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, zajedno su polagali vence.

Posle formiranja nove vlade, a to bi trebalo da bude u decembru, Angela Merkel odlazi u penziju, a njena partija konzervativna Hrišćansko-demokratska unija, najverovatnije u opoziciju.

Naslednik Angele Merkel

Na mestu kancelara naslediće je aktuelni ministar finansija, socijaldemokrata Olaf Šolc, ukoliko budu uspeli pregovori sa partijom Zelenih i liberalima.

Francusko-nemački dvojac kao pokretački motor Evropske unije svakako će funkcionisati i dalje, jer odlaskom Velike Britanije, ove dve zemlje rešavaće glavne zadatke - institucionalno reformisanje i proširenje Unije. 

- Dobrodošla u Bon draga Angela. Francuska te voli - poručio je Makron na svom Tviter nalogu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija