• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

24.11.2021

20:43

Šok u Novom Meksiku! Pronađena ANOMALIJA, a iza nje se krije još veće otkriće!

Pixabay

Vesti

Šok u Novom Meksiku! Pronađena ANOMALIJA, a iza nje se krije još veće otkriće!

Podeli vest

Naučnici su otkrili neobičnu magnetnu anomaliju u američkoj državi Novi Meksiko, nedaleko od Santa Fea. Magnetizam na tom mestu bio je 10 puta slabiji nego što je uobičajeno.

To ih je dovelo do još većeg otkrića, kako pronaći mesta udara meteorita koja su skrivena.
Mesta udara meteorita naizgled je lako naći, jer ostavljaju kratere u zemljinoj površini.

Ponekad su mesta udara sakrivena slojevima prašine, zemlje i vegetacije tokom protoka vremena. Sada su naučnici, zahvaljujući magnetnoj anomaliji u Novom Meksiku, našli način da ih otkriju.

Meteori ulaze u Zemljinu atmosferu brzinom do 72 kilometra u sekundi, ali usporavaju tokom prolaska kroz nju zbog trenja sa slojevima atmosfere. Tako nastaje i sjajno svetlo koje vidimo na nebu kada meteor postane meteorid (meteor koji je u atmosferi). Zbog tog trenja, neki od meteorida sagore, dok se neki smanje i udare u Zemljinu površinu, postajući meteoriti.


Prilikom udara, stvara se krater, ali i drugi geološki procesi, kao što su visoke temperature, visok pritisak, izbacivanje čestica velikom brzinom, i to sve u istom trenutku, piše "Sajens alert".

Foto: Pixabay

Tokom sudara stvara se i plazma, u kojoj su atomi razbijeni u elektrone i pozitivne jone.


- Kada se dogodi udar, radi se o ogromnoj brzini. Ta brzina dovodi do toga da se kinetička energija pretvara u toplotu, isparenja i plazmu - rekao je geolog Ginter Kletečka sa Univerziteta Aljaska Ferbanks.

Naučnici su u Novom Meksiku otkrili da je upravo plazma na čudan način promenila magnetizam stena na mestu udara, te da je zbog toga on bio 10 puta slabiji nego što je uobičajeno, stoji u naučnom radu objavljenom u naučnom časopisu "Sajantifik riport".

 

https://www.sciencealert.com/scientists-have-discovered-a-new-way-to-detect-and-define-hidden-meteorite-impact-sites

 


Tragovi magnetnih metala u sedimentima tokom geološke istorije poravnali su se sa linijama Zemljinog magnetnog polja i tako ostali zarobljeni u stenama. Radi se o veoma maloj stopi magnetizma, koja se može izmeriti tek specijalnom geološkom opremom.


Plazma napravila "magnetni štit"


Kada dođe do udarnog talasa, kao što je udar meteorita, magnetizam stena opada, jer namagnetisani delovi stene preuzmu dobar deo energetskog udara.


- Udarni talas proizvodi energiju veću nego što je energija koja zadržava namagnetisanost u pojedinačnim magnetnim česticama - navode naučnici u svom radu.

 

 


Uobičajeno je da stene posle prolaska udarnog talasa vrate svoj nivo namagnetisanosti, ali se u mestu udara čija se starost procenjuje na čak 1,2 milijarde godina, a nalazi se kod Santa Fea, nedaleko od puta 475 u planinama Sangre de Kristo, magnetizam nikada nije vratio.


Naučnici veruju da je plazma napravila "magnetni štit" koji drži namagnetisane čestice u takvom stanju da ne mogu da se poravnaju sa Zemljinim magnetnim poljem, pa je namagnetisanost 10 puta manja nego što je uobičajeno.


Ovo otkriće moglo bi da pomogne naučnicima u otkrivanju drugih mesta udara meteorita gde je plazma mogla da izazove sličan efekat, iako na površini Zemlje nema jasnih tragova da je do udara došlo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija