• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.12.2021

21:13

Prva zemlja EU koja je dozvolila marihuanu! Malta odobrila 'travu' za ličnu upotrebu!

Pixabay

Vesti

Prva zemlja EU koja je dozvolila marihuanu! Malta odobrila 'travu' za ličnu upotrebu!

Podeli vest

Malteški parlament izglasao zakon kojim je legalizovana upotreba kanabisa u rekreativne svrhe. Ubuduće će svaki građanin moći da kupi do sedam grama te droge dnevno, odnosno do 50 grama mesečno

Malta je postala prva zemlja EU koja je legalizovala marihuanu za ličnu upotrebu. Parlament te zemlje u utorak je izglasao novi zakon, prema kojem je pušenje 'trave' u rekreativne svrhe dozvoljeno, te će svako smeti da kupi sedam grama te droge dnevno, odnosno 50 grama mesečno.


Prema novim pravilima, odraslim građanima biće dozvoljeno da u svakom trenutku kod sebe imaju do sedam grama marihuane. Ukoliko imaju između sedam i 28 grama te droge, biće kažnjeni, ali ne krivično, već samo prekršajno. Ako nadležni kod nekoga nađu količinu veću od 28 grama, tretiraće to kao krivično delo. S druge strane, kod kuće građani smeju da drže do 50 grama sušene marihuane.

Nije promocija

Vlada ovim zakonom ne podstiče građane da koriste marihuanu, niti promoviše drogu
Oven Boniči


Osim toga, dozvoljeno je i gajenje kanabisa u kući, ali samo četiri biljke po domaćinstvu. Pravila, međutim, nalažu da te biljke ne smeju biti gajene na javno vidljivom mestu.

Foto: Pixabay


Uprkos svemu tome, pušenje 'trave' na javnim mestima i dalje je zabranjeno. Ko se ogluši o tu zabranu, moraće da plati kaznu od 235 evra, a ako konzumira kanabis pred maloletnom osobom, onda će biti kažnjen sa 500 evra.

Dozvoljena u medicinske svrhe u Evropi

Austrija
Hrvatska
Finska
Francuska
Nemačka
Grčka
Italija
Severna Makedonija
Poljska
Rumunija
Slovenija
Britanija

 


Novim zakonom striktno je regulisana i trgovina marihuanom. Ukoliko osoba ne želi ili ne može da gaji biljke u kući, mora da se učlani u neko kanabis udruženje da bi došla do te droge. Ta udruženja, koja smeju da budu otvorena isključivo kao neprofitne organizacije, distribuiraće marihuanu svojim članovima, i to maksimalno sedam grama dnevno, odnosno ne više od 50 grama mesečno.


Lekari i crkva protiv


Legalizaciju 'trave' na Malti kritikovali su tamošnja opozicija, neki lekari, nevladine organizacije i Katolička crkva. Oni strahuju da će zemlja postati raj za narkomane i optužuje vladu da promoviše drogiranje. Međutim, ministar za jednakost Oven Boniči smatra da legalizacija kanabisa ne predstavlja nikakvu opasnost.

Holanđani je nisu legalizovali, ali je tolerišu

Marihuana je u Holandiji dekriminalizovana, ali je tehnički i dalje zabranjena. Međutim, prema tamošnjim zakonima, toleriše se za ličnu upotrebu. Tako je dozvoljeno da osoba kod sebe ima do pet grama marihuane ili da u kući gaji do pet biljaka. Ta droga ne sme da se konzumira na javnim mestima, već samo u specijalizovanim objektima, zvanim kofi šopovi.
U Evropi je, osim u Holandiji, kanabis dekriminalizovan još u Španiji, Portugalu i Češkoj.

 

- Vlada ovim zakonom ne podstiče građane da koriste marihuanu, niti promoviše drogu. Oduvek smo podsticali ljude da izaberu zdraviji način života - kazao je Boniči.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija