• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/pravda.ru

19.12.2021

08:10

RAZVODA NEĆE BITI! Delhi pokazao zube Vašingtonu i sklopio dil veka s Moskvom: S-400, kalašnjikovi, energetika, čelik i - INDIJA NA ARKTIKU...

Reuters

Vesti

RAZVODA NEĆE BITI! Delhi pokazao zube Vašingtonu i sklopio dil veka s Moskvom: S-400, kalašnjikovi, energetika, čelik i - INDIJA NA ARKTIKU...

Podeli vest

Rusija i Indija potpisale su početkom decembra niz sporazuma o vojnoj i ekonomskoj saradnji, uključujući i sferu energetike

Počela je implementacija ugovora iz 2018. o nabavci sistema PVO S-400 u iznosu od 5,4 milijarde dolara, a sada je potpisan i ugovor o izgradnjo fabrike za proizvodnju jurišnih pušaka Kalašnjikov AK-203 u Ametiju, država Utar Pradeš.

Očekuje se da će indijska vojska nabaviti 7.500 pušaka AK-203. Ugovorom je predviđen potpuni transfer tehnologije u roku od sedam godina nakon potpisivanja ugovora. 

Ruska naftna kompanija Rosnjeft saopštila je da je potpisala ugovor sa Indian Oil-om o isporuci do 2 miliona tona nafte Indiji do kraja 2022. godine. Zemlje su takođe potpisale memorandum o razumevanju da Rusija, između ostalog, šalje neprekidne isporuke uglja u Indiju kako bi podržala svoju proizvodnju čelika.

Ipak, ključni sporazum je onaj o recipročnoj razmeni logistike (RELOS), koji će omogućiti vojsci dve zemlje da dobiju pristup logističkim objektima i u bazama druge strane. Jedan deo RELOS-a se odnosi na Severni morski put kroz Arktik i njime bi indijska vojska imala pristup ruskim bazama. Ovo bi, kako je objašnjeno, "povećalo domet mornarice i operativno iskustvo u polarnim vodama"!

Najnoviji sporazumi sa Moskvom stavljaju Indiju u opasnost od sankcija Sjedinjenih Država prema američkom zakonu iz 2017. čiji je cilj da odvrati ovu američku saveznicu od kupovine ruske vojne opreme, podsećaju svetski mediji.

U svojim naporima da se suprotstavi Kini, Vašington je uspostavio „bezbednosni dijalog“ u regionu sa Indijom, Japanom i Australijom (KUAD), međutim, Vašington sada mora da gleda kako Indija deluje kao nezavisna država, a ne kao vazal SAD.

Indija veruje da gore pomenute vojne veze sa Rusijom neće potpasti pod američke sankcije, jer Indija nastoji da proširi veze sa Sjedinjenim Državama kako bi se suprotstavila Kini.

Foto: Reuters

Ekonomske veze Indije i Rusije su veoma jake. Investicije Indije u ruske naftne i gasne projekte premašuju 15 milijardi dolara. Ovo je najveća oblast indijskih stranih investicija u sektoru nafte i gasa, a indijska vlada planira da ih poveća. S druge strane, u avgustu 2017. Rosnjeft je kupio 49 odsto indijske kompanije Essar Oil Limited (Naiara Enegri).

Inače, istorija saradnje Rusije i Indije seže u sovjetsko vreme, kada je Leonid Brežnjev finansijski i moralno podržao Indiju u njenom ratu sa Pakistanom. Sovjetsko-indijski sporazum o prijateljstvu iz 1971. godine prerastao je u Sporazum o strateškom partnerstvu iz 2000. godine.

Zvog velikog interesa, ali i zbog ovakvih istorijskih veza, analitičari veruju da Indija ostaje zahvalna Rusiji i padaju u vodu tvrdnje da bi se Indija „razvela“ od Rusije kako bi ugodila Sjedinjenim Državama.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija