• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/CNN

05.01.2022

13:18

TOTALNO LUDILO NAS OČEKUJE ZA SAMO PAR GODINA! Hotel u SVEMIRU koji će vas naterati da promenite koncepciju putovanja! (FOTO I VIDEO)

Voyager Station

Vesti

TOTALNO LUDILO NAS OČEKUJE ZA SAMO PAR GODINA! Hotel u SVEMIRU koji će vas naterati da promenite koncepciju putovanja! (FOTO I VIDEO)

Podeli vest

Ukoliko ste željni putovanja u budućnosti, zašto maštati o plažama Balija ili kanalima Venecije kada bi odmor u svemiru mogao biti realna opcija

Kalifornijska kompanija Gejtvej fondacija objavila je planove za hotel u obliku broda za krstarenje koji bi jednog dana mogao da lebdi iznad Zemljine atmosfere.

Hotel je prvobitno nazvan Von Braun stanica, a ovaj futuristički koncept koji se sastoji od 24 modula povezanih šahtovima liftova čineći rotirajući točak koji kruži oko Zemlje, a trebalo bi da bude u potpunosti operativan do 2027. godine.

Foto: Voyager Station

Rotirajući točak

Novo ime hotela jeste Vojager Stejšn, a trebalo bi da ga izgradi "Orbital Assembli Corporation", nova građevinska kompanija koju vodi bivši pilot Džon Blinkou. U nedavnom intervjuu za CNN Travel, Džon je objasnio da je bilo nekih kašnjenja usled pandemije Covid19, ali da se očekuje da izgradnja svemirskog hotela počne 2026. godine, dok bi boravak u svemiru mogao da postane stvarnost do 2027. godine.

- Pokušavamo da nateramo javnost da shvati da je ovo zlatno doba svemirskih putovanja, i da je to doba pred vratima - koje nam uskoro dolazi - izjavio je Blinkou.

Foto: Voyager Station

Prikazi kako bi hotel mogao da izgleda ogledaju se u enterijeru koji nije sličan luksuznom hotelu na Zemlji. Kada su prvobitni dizajni bili premijerno predstavljeni pre nekoliko godina, Tim Alatore, viši arhitekta dizajna u "Orbital Assembli Corporation" izjavio je za CNN Travel da je estetika hotela direktan odgovor na film Stenlija Kjubrika "2001: Odiseja u svemiru",  koji je nazvao "skoro nacrt šta ne treba raditi."

Foto: Voyager Station

Sobe u hotelu


- Mislim da je cilj Stenlija Kjubrika bio da istakne podelu između tehnologije i čovečanstva i tako je, namerno, učinio stanice i brodove veoma sterilnim, čistim i vanzemaljskim - rekao je on.

Umesto toga, o čemu govori Kjubrikov film, Alatore i njegov tim žele da donesu parče zemlje u svemir, i to u smislu da će gostima biti dostupni apartmana, šik barovi i restorani. Gosti su možda u svemiru, ali i dalje mogu uživati u redovnim krevetima i tuševima. To ne znači da će hotel potpuno zanemariti novinu boravka u svemiru.

 

 

Postoje planovi da se u hotelskom restoranu služi tradicionalna "svemirska hrana", poput zamrznutog osušenog sladoleda. Takođe, u ponudi će biti i rekreativne aktivnosti koje - ističu činjenicu da ste u mogućnosti da radite stvari koje ne možete da radite na Zemlji - prema Alatoreu.

Simulirana gravitacija

Zbog bestežinskog stanja i smanjene gravitacije, moći ćete da skočite više, moći ćete da podignete stvari, da trčite na načine na koje ne možete na Zemlji. Dakle, kako bi tačno funkcionisala fizika svemirskog hotela? Alatore objašnjava da će rotirajući točak raditi na stvaranju simulirane gravitacije.

Foto:  

- Stanica se rotira, gurajući sadržaj stanice do perimetra stanice, otprilike na način na koji možete da zavrtite kantu vode - voda se izbacuje u kantu i ostaje na mestu. Blizu centra stanice nema veštačke gravitacije - objasnio je Alatore, i objasnio da kako se spuštate van stanice, osećaj gravitacije se povećava.

 

Stvar budućnosti

 


 

Kako kaže, stanica Vojager je mnogo više od toga. To je stvar budućnosti. Svemirski turizam postaje tema koja se pominje sve više i postoji nekoliko kompanija koje pokušavaju da to ostvare, od "Virgin Galactic" do "SpaceKs" Elona Maska. "SpaceKs" sistem StarShip mogao bi pomoći da se stanica Voyager podigne sa zemlje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Fudbaler na meti rasista zbog Mesija!
Fudbal

Fudbaler na meti rasista zbog Mesija!

Kanadski fudbaler Mojze Bombito dobio je brojne uvrede na rasnoj osnovi putem društvenih mreža, posle njegovog starta na kapiten reprezentacije Argentine Lionelu Mesiju tokom utakmice na Kupu Amerike.

22.06.2024

08:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija