• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/lenta.ru

01.01.2022

11:54

DIKTATOR JE CEO ŽIVOT VOLEO SAMO NJU, IAKO JE MORAO DA JE PUSTI DA ODE! Zaljubio se na prvi pogled i isto veče je zaprosio, okićena dijamantima nije ni slutila... Njena poruka rasplakala je sve...

AP/Photo/Printskrin Youtube/AP Archive

Vesti

DIKTATOR JE CEO ŽIVOT VOLEO SAMO NJU, IAKO JE MORAO DA JE PUSTI DA ODE! Zaljubio se na prvi pogled i isto veče je zaprosio, okićena dijamantima nije ni slutila... Njena poruka rasplakala je sve...

Podeli vest

Iranski šah Mohamed Reza Pahlavi, kojeg aktuelne iranske vlasti prikazuju kao jednog od najokrutnijih diktatora našeg vremena, ženio se tri puta, a njegovi biografi tvrde da je ceo život voleo je samo jednu ženu, svoju drugu suprugu Soraju sa kojom je, ipak, morao da se rastane

Biografi pišu da se Mohamed Reza zaljubio na prvi pogled kada je video Soraju Isfandijari-Bahtiari, ćerku iranskog ambasadora u Nemačko. Iste večeri ju je zaprosio. Za veridbu, velikodušni Šah je svojoj voljenoj poklonio prsten sa ogromnim dijamantom od 22,37 karata

Venčanje iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija i princeze Soraje 1951. godine privuklo je pažnju svetskih medija. Proslava je održana u Mermernoj palati, a prelepa mlada blistala je u raskošnoj haljini Kristijana Diora. Čuveni francuski modni kreator venčanicu je izvezao biserima, ukrasio dijamantima i marabu perjem. Za kreiranje odeće, koja je bila teška 20 kilograma, bilo je potrebno više od 30 metara srebrne tkanine. Slika je bila upotpunjena snežno belom bundom od nerca.

Foto: AP PHOTO

Jedan neverovatan podatak ostao je takođe zabeleđen. Palatu su ukrasili cvećari iz Holandije - oko jedna i po tona omiljenog cveća buduće šahove žene - lala, karanfila i orhideja isporučena je u Iran. Cirkuski umetnici došli su iz Rima da zabavljaju goste. Čelnici mnogih država su bračnom paru Pahlavi uputili čestitke, a među poklonima bile su zaista luksuzne stvari. Tako je sovjetski lider Josif Staljin poslao elegantan kaput od nerca i telefon ukrašen crnim dijamantima, britanska kraljica Elizabeta II poslala je starinske srebrne svećnjake, američki predsednik Hari Truman porcelanski servis.

Gostima na venčanju ponuđeno je da umesto poklona mladima, prebace novac dobrotvornim organizacijama koje pomažu siromašne u Iranu.

Prema biografima, Šah Pahlavi je obožavao svoju ženu i bio je spreman da ispuni svaki njen hir. Mladenci su puno putovali, posetili SSSR, Tursku, Indiju, Španiju, SAD i druge zemlje. Soraja se brinula o svom mužu i bavila se dobrotvornim radom. Sve je delovalo idealno, ali Irance je sve više brinula činjenica da posle sedam godina braka par nije imao dece. Nedostatak naslednika, činilo se, nije uplašio šaha: čak je želeo da promeni ustav kako bi presto pripao njegovom mlađem bratu Ali Razi.

Tome se suprotstavilo šiitski klir. Pored toga, 1954. Ali je umro, a Muhamed je ponovo morao da se pozabavi pitanjem nasleđivanja prestola. Uprkos lečenju u najboljim američkim klinikama, Soraja nikada nije uspela da zatrudni. Preduzimljivi šah je smislio izlaz, odlučivši da uzme drugu ženu. Međutim, njegova supruga je bila kategorički protiv toga, podnela je zahtev za razvod i otišla da živi sa roditeljima u Nemačkoj. Očevici podsećaju da je poruka koju je jedne večeri objavila rasplakala iranske domaćice. Napisala je: "Pošto je za Mohameda Rezu Pahlavija važno da ima direktnog muškog naslednika, žrtvujem sopstvenu sreću sa najvećim žaljenjem za dobrobit cele zemlje. Stoga obaveštavam da se rastajem sa Njegovim Veličanstvom."

Foto: AP/Photo

Prema rečima bliskih ljudi, Pahlavi je posle raskida često posećivao bivšu ženu, noseći joj skupe poklone i cveće. Insistirao je da ona zadrži titulu princeze, diplomatski pasoš koji joj je omogućavao da slobodno putuje po svetu, kao i poklone i nakit koje je od njega dobila u braku. Osim toga, plaćao joj je mesečnu alimentaciju u iznosu od sedam hiljada dolara, što je bila prilična suma u ono vreme.

U kakvom je blagostanju uživala Soraja govori i to da je njena imovina procenjena na 40-50 miliona evra. Godine 2012. aukcijska kuća Kristi stavila je deo svog njenog nakita na prodaju, a jedan od njenih dijamantskih prstena prodat je za 100 miliona dolara. Preminula je 26. oktobra 2001. godine u 69. godini života.

Mohamed Reza se ženio tri puta. Još u oficirskoj školi bio je poznat kao ženskaroš. Njegovi prijatelji se prisećaju da je bio veoma pažljiv prema devojkama koje mu se dopadaju, ne štedeći na komplimentima i skupim poklonima. Godine 1937. njegov otac Šah Reza Pahlavi odlučio je da bi bilo lepo da se njegova porodica orodi sa egipatskom kraljevskom porodicom. Oženio je sina princezom Favziom Fuad. Plavooka brineta školovala se u Švajcarskoj, oblačila se po zapadnoj modi i ponašala se kao tipična evropska devojka tog vremena. Međutim, porodični život para nije uspeo od samog početka: svaki od supružnika je živeo svojim životom. Posle šest godina su se razdvojili. U ovom braku, šah je imao ćerku, Šahnaz.

Foto: AP PHOTO

Soraja Esfandiari Bakhtiar živela je sama u rodnoj Nemačkoj

U trećem braku ostvario se šahov san o naslednicima. Na prijemu u iranskoj ambasadi u Parizu predstavljena mu je strudentkinja Univerziteta za arhitekturu Farah Diba. Nekoliko meseci kasnije, venčanje je održano. Haljinu za mladu kreirao je Iv Sen Loran. Godinu dana kasnije, par je dobio sina Rezu Kira. Farah je podarila šahu četvoro dece: dva dečaka i dve devojčice. Godine 1967. krunisana je za caricu Irana. Pre nego što je njen muž svrgnut, Farah se bavila dobrotvornim radom, pomagala je razvoj medicine i borbu za prava žena u Iranu. Nakon smrti supruga, na poziv američkih vlasti, nastanila se u Sjedinjenim Državama i potom objavila knjigu "Moj život sa šahom", koja je postala bestseler.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
argamedon

pre 2 godine

iranski sah je bio britanski agent postavljen od strane Rothschilda i britanske Windsor monarhije da pljacka Iran , bas kao sto saudijski kralj Solomon Sulejman pljacka saudijski narod

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija