• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.01.2022

07:23

SVETA RELIKVIJA - KOVČEG ZAVETA "živi" i danas i to u Etiopiji?!

Pixabay

Vesti

SVETA RELIKVIJA - KOVČEG ZAVETA "živi" i danas i to u Etiopiji?!

Podeli vest

Verska legenda u Etiopiji koja traje godinama unazad opisuje kako je pre 3.000 godina čovek po imenu Menelik tamo doneo Kovčeg zaveta, a Menelik je bio sin kraljice od Sabe i izraelskog kralja Solomona

Ono što predstavlja fascinantnu vezu između Etiopije i jevrejske istorije jeste verovanje da kovčeg zaveta koji sadrži ploče sa Deset zapovesti, možda ''živi'' do danas i to u Etiopiji!

Kako talmudski izvor navodi da je zajedno sa kovčegom i nekoliko drugih svetih objekata hrama bilo sakriveno neposredno pre uništenja Beit Hamikdaša (Svetog hrama). Međutim, postoje brojne druge teorije o tome gde se nalazi, prenosi Jerusalem post.

Šta je Kovčeg zaveta?

Kovčeg zaveta je jedna od najtraženijih relikvija iz Biblije, sadrži Deset zapovesti koje je Bog predao Mojsiju na planini Sinaj.

Foto: Pixabay

Planina Sinaj

Ova dragocena relikvija po mnogima napravljena je od drveta i optočena zlatom, a između ostalog sadrži dve kamene ploče sa zapovestima.

Legenda

Kraljica od Sabe bila je iz Etiopije i otputovala je u Jerusalim gde ju je zaveo kralj Solomon i rodila je Menelika po povratku kući.

Menelik je kasnije otputovao u Jerusalim, gde je sa svojim ocem učio, pre nego što je uzeo kovčeg i doneo ga u Etiopiju, gde se kako kaže legenda, još uvek nalazi u crkvi Gospe Marije Sionske u Aksumu.

Dok neki ipak tvrde da je sekta Jevreja koju je iz Izraela proterao kralj Manasija ponela sa sobom kovčeg i prenela ga u Egipat, odakle su na kraju otplovili Nilom do Etiopije.

Foto: Pixabay

Reka Nil

Istraživači koji su putovali u Aksum i stigli do crkve Marije od Siona navodno su predstavljeni čoveku koji se naziva čuvarom kovčega. Za njega je rečeno da ceo svoj život živi u ograđenom prostoru oko crkve i da neće napustiti svoje mesto sve do smrti svoje, a tada će da ga zameni sledeći staratelj relikvije.

U crkvenoj kapeli je izloženo 30 odeždi od 30 prethodnih staratelja, a svaki od njih je izjavio da je predmet koji su štitili pravi kovčeg zaveta.

Međutim, mnogi osporavaju i razotkrivaju ovu legendu, jer kako tvrde, u najboljem slučaju to je samo kovčeg u crkvi koji je replika prave stvari, ona se uredno uklapa u tvrdnje bivšeg etiopskog cara Hajla Selasija da je on bio direktan potomak Menelika.

Selasije, koji je vladao Etiopijom od 1930. do 1974. godine, sebe je nazivao ''Judin lav'', 225. kralj koji potiče od kralja Davida, i na zastavi i valuti zemlje istaknuto je prikazao motiv Judinog lava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija