• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

23.12.2021

12:43

U OVOM TRENUTKU FLOTILA AMERIČKIH TANKERA SA GASOM JURI KA EVROPI, SAD pokrenule opsežnu akciju, opozvane i plovidbe prema Aziji, GASNA GROZNICA TRESE SVET...

Reuters

Vesti

U OVOM TRENUTKU FLOTILA AMERIČKIH TANKERA SA GASOM JURI KA EVROPI, SAD pokrenule opsežnu akciju, opozvane i plovidbe prema Aziji, GASNA GROZNICA TRESE SVET...

Podeli vest

Evropska potrošnja tečnog prirodnog gasa (TPG) iz SAD uskoro će se značajno povećati jer je flota TPG nosača na putu ka Starom kontinentu koji nema dovoljno goriva

Rekordni rast cene evropskog prirodnog gasa doneo je ogromnu premiju u referentnom holandskom TTF čvorištu odnosu na Japan-Korea-Marker (JKM), indeks koji pokazuje tržišnu vrednost gasa isporučenog u Japan, Južnu Koreju, Kinu i Tajvan.

Već je primećeno da tankeri sa TPG teretom iz američkog atlantskog basena, koji su se prvobitno uputili ka Aziji, sada menjaju rute ka Evropi kako bi iskoristili veliku potražnju za tečnim gasom.

Novi podaci o isporuci pokazuju ono što Blumberg naziva „flotilom američkih LNG tereta“ koja se uputila ka Evropi.

Od 76 američkih TPG teretnjaka u tranzitu, 10 tankera koji prevoze 1,6 miliona kubnih metara goriva za toplane i elektrane, kao prioritet proglasili su destinacije u Evropi, pokazuju podaci o otpremi koje je prikupio Blumberg.

Čini se da još 20 tankera koji prevoze oko 3,3 miliona kubnih metara prelaze Atlantski okean i da su na putu ka Starom kontinentu. Skoro trećina tereta dolazi sa izvoznog terminala Sabine Pas LNG kompanije Čejnir enerdži u Luizijani, pokazuju podaci o otpremi.

Američki izvozni terminali TPG-a rade punim kapacitetom ili iznad njega nakon što su u nedelju dostigli rekordne protoke. Azija je obično glavna destinacija za američki TPG, ali to se promenilo ove zime zbog značajne premije za gas u Evropi.

Analitičarka robe Goldman Saksa Samanta Dart takođe je potvrdila u napomeni klijentima da su se američke isporuke TPG u Evropu ubrzale u odnosu na Aziju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
As

pre 2 godine

pomoc evropi od prve slobodarske sile amerike.nece evropa biti ucenjivana zavrtanjima gasa od istocnih partnera

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija