• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji.hr

24.12.2021

09:29

Bajden se sveti Putinu! Džo OTKRIO KARTE, PRETI RAZARAJUĆIM AKCIJAMA - PROCURELI DETALJI!

Reuters/AP

Vesti

Bajden se sveti Putinu! Džo OTKRIO KARTE, PRETI RAZARAJUĆIM AKCIJAMA - PROCURELI DETALJI!

Podeli vest

Zvaničnici SAD razmatraju stroge mere kontrole izvoza i to kako bi naštetili ekonomiji Rusije ukoliko Putin napadne Ukrajinu, izjavili su za Rojters iz službe Bajdena

Mere, o kojima će se raspravljati u utorak na sastanku visokih zvaničnika, bile bi dodatak ekonomskim sankcijama o kojima razmišlja administracija predsednika SAD u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, i to nakon što je Moskva postavila vojnike uz granicu s Ukrajinom.

Džo Bajden zapretio je razarajućim akcijama protiv Rusije, a sve u cilju kako bi pokušao da upozori Putina koje su posledice u slučaju vojnog upada u Ukrajinu.

Ipak, Putin je demantovao da Rusija planira invaziju.


Na sastanku u Belom kući će se raspravljati o potezima koji uključuju vanredne mere kontrole izvoza koje bi mogle gušiti velike delove industrijskih i potrošačkih tehnologija u Rusiji, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Foto: Reuters

Džo Bajden

Mere o kojima se raspravlja mogle bi onemogućiti Rusiju da uvozi pametne telefone, ključne komponente za avione i automobile, kao i  materijale iz mnogih drugih sektora, što bi moglo imati veliki uticaj na potrošače u Rusiji, industrijske operacije, kao i zapošljavanje, izjavio je zvaničnik.

Mere bez presedana

 

On je izjavio da bi takve potencijalne mere za Rusiju bile bez presedana. Amerika bi koristili alate koje je koristila administracija bivšeg predsednik Trumpa, a koje je usvojila i Bajdenova administracija.

Cilje jeste da se blokira kineska telekomunikacijska kompanija "Huawei" u pristupu naprednih poluprovodnika.   


Osnova takve akcije jAmerici, objasnio je zvaničnik. Ovo može uticati na čipove širom sveta jer je doprinos SAD takođe ključan u njima.

Foto: AP/Tanjug

Vladimir Putin

Zvaničnici Amerike planiraju detaljnije da se konsultuju s ključnim partnerima u Evropi i Aziji koji bi mogli biti uključeni u ove mere i podsticati koordinirane napore gde je to potrebno, izjavio je zvaničnik.

Ruskim tržištem telefona dominiraju strane kompanije kao što su Apple (AAPL.O), Samsung (005930.KS) i Huawei, koje su ove godine postale predmet novog ruskog zakona koji od njih zahteva da instaliraju ruski softver.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija