• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Mediji/Informer

27.12.2021

07:00

(VIDEO) UKRAJINA ĆE NESTATI AKO KRENE NA DONBAS, A NATO SNAGE BITI LAK PLEN ZA RUSKU ARMIJU! Vojni ekspert upozorava Pentagon, a Moskva Kijev - hoće li ih usijane glave čuti?!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) UKRAJINA ĆE NESTATI AKO KRENE NA DONBAS, A NATO SNAGE BITI LAK PLEN ZA RUSKU ARMIJU! Vojni ekspert upozorava Pentagon, a Moskva Kijev - hoće li ih usijane glave čuti?!

Podeli vest

Konflikt u Donbasu ne treba rešavati vojnim putem, inače će doći do pitanja ukrajinske državnosti, Kijev i Vašington to znaju, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov za televiziju "Rusija 1". Savetnik američkog ministra odbrane Daglas Mekgregor upozorava da bi NATO snagei za rusku vojsku, u slučaju sudara, postale laki plen

Na konstataciju voditelja da je za Rusiju glavni uslov da problem Donbasa ne treba da se rešava vojnim putem, Peskov je odgovorio: "Naravno".

Peskov se takođe složio sa rečima novinara da bi vojno rešenje problema dovelo u pitanje ukrajinsku državnost.

- To je ono o čemu je predsednik Putin više puta govorio i to je ono što vrlo dobro znaju u Kijevu i vrlo dobro znaju u Vašingtonu. Ali vidite, iz nekog razloga niko ne želi da prekori Kijev - zaključio je Peskov.

Kako je dodao, još jedno rasplamsavanje građanskog rata u Donbasu nije prihvatljivo.

- Kažu nam - morate preduzeti mere za deeskalaciju. Niko ne govori Kijevu da mora da preduzme mere za deeskalaciju. Niko ne viče na Kijev da podseti na apsolutnu neprihvatljivost još jedne runde građanskog rata, što je za nas apsolutno neprihvatljivo, jer je to u neposrednoj blizini naših granica - istakao je Peskov.

Portparol Kremlja takođe je podsetio da na jugoistoku Ukrajine živi ruski narod, prema čijoj sudbini Rusija nije ravnodušna.

NA BALKANU JE U TOKU RAT "SVI PROTIV SVIH", SRBIJA I SRPSKA SU CENTRALNO BOJNO POLE! Britance zanimaju Nemci, Amere pre svega Rusija i Kina... Brisel ni sam ne zna šta hoće...

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da ne isključuje mogućnost da ukrajinske vlasti spremaju novu vojnu operaciju u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Istovremeno, bivši savetnik američkog ministra odbrane Daglas Mekgregor u listu The American Conservative upozorava da bi politika različitosti i inkluzivnosti, koja preovladava u američkoj vojsci, mogla da bude pogubna za nju u slučaju rusko-ukrajinske konfrontacije.

Ukazao je u istom tekstu da nespremnost Vašingtona da prizna strateške interese Moskve može dovesti do toga da će SAD i njihovi saveznici biti suočeni sa iskušenjima „koja su mogli da izbegnu, a koja će teško izdržati".

Mekgregor je primetio da uz značajnu razliku u vojnim rashodima - u korist SAD - Oružane snage ne samo da nisu inferiorne, već po mnogo čemu prevazilaze američke zahvaljujući pametnim reformama.

Napisao je i da je Putin znatno „podmladio kadrove", pa Rusija - i zahvaljujući tome - danas ima „visoko mobilne vojne formacije, sa manjim brojem vojnika, ali sa povećanom borbenom sposobnošću".

http://EU TRAŽI DA IM RUSIJA PLATI 290 MILIJARDI EVRA ODŠTETE! Moskva ih, tvrde, strašno diskriminiše... MA HOĆE, EVO SAMO ŠTO NISU - Brisel je ovaj put prevazišao sve!

Mekgregor smatra da zemlje NATO, naprotiv, pokazuju apsolutni nedostatak koordinacije i neiskustvo:

- Daleko na zapadu, iza granice Poljske, nalaze se skoncentrisane trapave kopnene snage SAD i NATO-a, koje, uprkos dugogodišnjoj interakciji, još nisu naučile kako da se efikasno bore kao jedinstven borbeni organizam - rekao je Mekgregor.

Dodao je da su operacije u Avganistanu i Iraku jasno pokazale nejedinstvo zapadnih saveznika.

Po njegovoj proceni, te razjedinjene snage bi za rusku vojsku, u slučaju sudara, postale „laki plen". I zbog politike raznolikosti i inkluzivnosti, koja samo demorališe trupe, lišavajući ih ustremljenosti na cilj i kohezije.

Mekgregor posebno ukazuje da su SAD svoju vojnu moć demonstrirale na protivnicima bez prave armije, savremenih sistema PVO i avijacije. A Rusija sve to ima.

PUTIN KAO PRAVI ŠAHISTA PRORAČUNA SVAKI POTEZ! Uvek je emotivan kada se radi o nacionalnom interesu zemlje!

On ciljeve SAD u Ukrajini smatra problematičnim, a veoma sumnja i u uspeh svoje zemlje u konfrontaciji sa Moskvom. I opominje: da će se i SAD, i njihovi saveznici, u slučaju neuspeha, suočiti „sa snažnim nezadovoljstvom i kod kuće i u inostranstvu".

Mekgregor zaključuje netipično za jednog Amerikanca:

- Bajdenova administracija, kao i mnoge privilegovane klase pre nje, možda će dati prednost 'potpunom uništenju', samo da ne prizna da su njena najdraža uverenja u stvari apsolutne zablude".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vladimir

pre 2 godine

Američka vojska ni sebi ne bi mogla "da pomogne" u sukobu sa Rusima, a kamoli preko Ukrajine! To bi bio DEBAKL "holivudskih vojnika" - to bi bila BRUKA za sva vremena!

ringispil

pre 2 godine

Putin prvo treba da sravni NATO centralu u Briselu a hvala Bogu ima cime, a onda da zaigra IGRU GLADI sa NATO sveznicima. Ovo planetarno ludilo u reziji amerikanaca MORA da se zaustavi.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija