• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.01.2022

12:10

PUTIN JE U 4 REČI PROREKAO SUDBINU EVROPE, SUROVIJE NIJE MOGLO... Ruski lider u oktobru najavio strašan scenario, Brisel i London ga tada nisu shvatili ozbiljno, sada...

Reuters/AP

Vesti

PUTIN JE U 4 REČI PROREKAO SUDBINU EVROPE, SUROVIJE NIJE MOGLO... Ruski lider u oktobru najavio strašan scenario, Brisel i London ga tada nisu shvatili ozbiljno, sada...

Podeli vest

Energetska kriza drma Evropu, Brisel je svakim danom u sve većoj neizvesnosti da li će sistemi širom Unije uspeti da se održe usled sve nižih temperatura i smanjenja isporučene količine ruskog gasa, a stopiranje Severnog toka 2 u Berlinu dodatno je zakomplikovalo energetsku situaciju na Starom kontinentu

Upravo zbog toga mnogi su se setili Putinove gotovo proročke poruke u oktobru mesecu kojom je odgovorio na pokušaje severnih evropskih zemalja da ograniče Rusiju u energetskoj sferi.

 - Vidimo šta se sada dešava na svetskom energetskom tržištu, uključujući i evropsko. Ako oni budu delovali tako kategorički i pozivajući se na ko zna šta, to neće dovesti ni do čega dobrog. Setio sam se naše poznate basne kada jedan od likova tera vuka zimi da lovi ribu, a onda sedne i govori u sebi: 'Mrzni, mrzni vučji repu'. Ako Evropljani krenu tim putem, osećaće se kao poznati likovi iz ruske basne - rekao je Putin.

Moderator diskusije na zasedanju međunarodnog kluba "Valdaj" tada je upitao Putina kome je dodeljena uloga vuka u toj priči.

 - Čini mi se da to nije teško pogoditi. Vuk je onaj koji je spustio rep u rupu u vodi zimi i pokušava da ulovi ribu. U ovom slučaju, u mutnoj vodi. Eto ko je on - dodao je ruski lider.

Podsetimo, Evropa se poslednjih nedelja suočava sa strašnom energetskom krizom zbog manjih isporuka gasa iz Rusije, ali i smanjenih kapaciteta francuskih nuklearnih elektrana. Pslednjih nedelja gasovodom iz Jamala gas se prebacuje iz Nemačke nazad u Poljsku kako bi se ublažile nestašice nakon što je Rusija smanjila dovod gasa u Poljsku, baš u trenutku kada su temperature padale na minus 10.

Velika Britanija je svakako jedna od zemalja koja najviše oseća energetsku krizu, a britanski Telegraf je pre nekoliko dana izvestio da je zemlja na ivici velike ekonomske krize zbog naglog skoka cena gasa.

Šefovi energetskih kompanija "Edf", "Gud enerdži" i "Enerdži UK" zatražili su od vlade u Londonu da preduzme mere zbog povećanja cena goriva koje će dovesti zemlju i njenu industriju na ivicu katastrofe, navodi se u članku.

Prema mišljenju britanskih stručnjaka, gorivo poskupljuje jer "Rusija ne povećava isporuke gasa u Evropu".

- Ovo je nacionalna kriza. Veleprodajne cene gasa i električne energije skočile su do neviđenog nivoa u poslednje tri sedmice - izjavio je izvršni direktor kompanije "Gud enerdži" Najdžel Poklington.

Poslednjih dana 2021. američke gasne kompanije su zbog dramatične situacije u Evropi počele da preusmeravaju svoje gasne tankere iz Azije kao Starom kontinentu ne bi li sprečile totalni kolaps.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija