• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Hina/Index.hr

28.12.2021

15:19

EVROPLJANI STRAHUJU OD RAČUNA! Zašto je Rusija promenila smer protoka gasa na pravcu Jamal-Evropa?!

Vesti

EVROPLJANI STRAHUJU OD RAČUNA! Zašto je Rusija promenila smer protoka gasa na pravcu Jamal-Evropa?!

Podeli vest

Gasovod Jamal-Evropa obično transportuje ruski gas u Evropu, ali energent je sredinom meseca, u jeku energetske krize u Evropi, krenuo u suprotnom smeru, a Moskva i zapadni susedi gledaju se popreko dok Evropljani strahuju od računa

Gasovod Jamal-Evropa dug je više od 2000 kilometara i dovodi Evropi plin iz energetski bogate regije na poluotoku Jamalu koji se nalazi u ruskom Arktiku, prolazi kroz grad Smolensk na zapadu Rusije, dolazi do glavnog grada Belorusije - Minska, zatim nastavlja preko Poljske do kompresorske stanice u blizini nemačko-poljske granice.

Šestina ruskog izvoza plina u Evropu

Njegova izgradnja započela je 1994. godine, a projektirani godišnji kapacitet od gotovo 33 milijarde kubičnih metara, što predstavlja oko šestinu ruskog izvoza plina u Evropu, dosegnuo je 2006. Poljska trasa gasovoda u vlasništvu je EuRoPol Gasa, zajedničkog projekta ruskog plinskog diva Gasproma i poljskog PGNiG-a.

Nemačka deonica u vlasništvu je WINGAS-a, zajedničke kompanije Gasproma i naftne i plinske kompanije Wintershall DEA, čiji su vlasnici nemačka hemijska grupa BASF i ruski LetterOne.

Poljski ugovor i obrnuti tok

Dugoročni poljsko-ruski ugovor o tranzitu plina istekao je sredinom maja prošle godine i Gasprom od onda rezerviše tranzitni kapacitet samo kratkoročno, putem aukcija.

Smer protoka gasa promenjen je 19. decembra prema istoku i ruska kompanija više ne rezerviše tranzitne kapacitete. Kompanije koje su sklopile ugovore navode da su ugovorne obaveze u razdoblju promene smera protokola plina ispunjene. Smer protoka plina nije novost i energent je i u novembru odlazio iz Nemačke u Poljsku.

Promena smera kretanja gasa podrazumeva da nema zahteva za njim prema Nemačkoj koja ruski plin dobija i gasovodom Severni tok 1, preko Baltičkog mora.

Foto: Reuters

Tranzitne naknade

Gasprom isporučuje gas Nemačkoj po nižoj ceni nego Poljskoj kako bi nadoknadio više tranzitne naknade. To ipak otežava prodaju jer EU dopušta re-eksport plina, dok je Gazprom svojevremeno zabranio takve transakcije, da bi 2017. izbacio iz ugovora obavezujući deo o zabrani u sklopu istrage o ravnopravnom tržišnom konkurentu u Europi. Reeksport omogućuje da se ruski plin kupljen u Nemačkoj po nižoj ceni prodaje kupcima u drugim zemljama uz dobit.

Moskva je u više navrata optuživala Ukrajinu da zadržava plin koji bi trebao biti dopremljen u Evropu i da ometa ruski izvoz. Kijev je odbacio te optužbe.

Spekulacije

Promena smera kretanja gasa u gasovodu Jamal-Evropa sredinom decembra ponovo je preusmerila oažnju na plinsku krizu u Evropi koju su izazvale visoke cene tog energenta i zaoštrila ton u odnosima Moskve i Zapada. Rusija je promenu smera pripisala spekulacijama nemačkih kompanija.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Nemačka preprodaje ruski gas Poljskoj i Ukrajini umesto da ublažava energetsku krizu na tržištu. Nemačko ministarstvo privrede odbilo je da komentariše njegove tvrdnje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija