• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.12.2021

18:15

Kremlj poručio zapadnim silama da je situacija ozbiljna! Putin: Rusija će ratovati zbog Ukrajine i Gruzije!

Reuters

Vesti

Kremlj poručio zapadnim silama da je situacija ozbiljna! Putin: Rusija će ratovati zbog Ukrajine i Gruzije!

Podeli vest

Moskva zahteva da se Zapad pravno obaveže da Ukrajina, Gruzija ili bilo koja druga bivša republika SSSR nikad neće ući u NATO. Ukoliko taj zahtev bude odbijen, Rusiji na raspolaganju stoje različite vojne opcije, upozorio ruski predsednik

Moskva zahteva od Zapada da se pravno obaveže da Ukrajina, Gruzija ili bilo koja druga bivša republika SSSR nikad neće ući u NATO, saopštio je juče Kremlj, ističući da je to pitanje života ili smrti za Rusiju. Ukoliko zapadne sile odbiju taj zahtev, ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da mu različite vojne opcije stoje na raspolaganju.


Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je juče da njegova zemlja zahteva da NATO poništi odluku o prihvatanju Ukrajine i Gruzije kao potencijalnih kandidata za članstvo u tom zapadnom vojnom bloku. On je naglasio da Rusija mora da stane na put širenju NATO i spreči Ukrajinu ili bilo koju drugu bivšu republiku SSSR da postane član tog saveza.


- Moramo okončati napredovanje NATO, njegove infrastrukture i kapaciteta dalje na istok. Moramo isključiti mogućnost da se Ukrajina jednog dana pridruži tom zapadnom vojnom paktu. Izričito zahtevamo zvanično povlačenje odluke samita u Bukureštu iz 2008, kojom se kaže da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO. Kažemo da dalje širenje Alijanse mora biti isključeno kao mogućnost - istakao je Rjabkov, dodavši da je to pitanje života ili smrti za Rusiju.


Prema njegovim rečima, Alijansa mora da se vrati na poziciju iz vremena potpisivanja sporazuma NATO-Rusija 1997.

Foto: Printskrin video


- Nema više odlaganja, moramo se pozabaviti ovim ozbiljnim pitanjem, ovde i sada - kazao je juče Rjabkov.


Samo dan ranije predsednik Vladimir Putin izjavio je da su SAD i njeni saveznici doveli Rusiju u poziciju da nema više gde da se povuče.


- Pričao sam o "crvenim linijama", koje ne bi trebalo da se pređu. Želim da svi shvate, i u našoj zemlji, i u inostranstvu, da naši partneri razumeju: u pitanju nije linija koju ne želimo da neko pređe. U pitanju je to što nemamo gde više da se povučemo. NATO nas je pribio uz tu liniju i, izvinite na izrazu, više ne možemo da se maknemo - objasnio je Putin.


Ozbiljna pretnja


On je ponovio da će NATO instalirati raketne sisteme u Ukrajini, te da će projektilima biti potrebno svega četiri ili pet minuta da dolete do Moskve.


- Gde da se pomerimo? Doveli su nas u takvu situaciju da moramo da im kažemo: "Stanite!" U tome je cela stvar - istakao je Putin.

Foto: AP/Photo

Vladimir Putin i Sergej Šojgu


Prema njegovim rečima, Rusija ima odgovore i na to ukoliko NATO nastavi da se širi dalje na istok.
- Odgovori mogu biti najrazličitiji. To zavisi od toga kakve mi predloge naši vojni eksperti budu dali - bio je jasan Putin.


Šef Kremlja je rekao i to da je Moskva zauzvrat NATO i SAD predložila garancije za stratešku bezbednost, koje će sama dati kako bi diplomatski sporazum bio postignut.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija