• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

30.12.2021

15:05

ZAKERBERG KUPUJE CELE HAVAJE?! Američki milijarder bacio oko na raj u Pacifiku, stanovništvo odmah potpisalo peticiju!

AP PHOTO

Vesti

ZAKERBERG KUPUJE CELE HAVAJE?! Američki milijarder bacio oko na raj u Pacifiku, stanovništvo odmah potpisalo peticiju!

Podeli vest

Osnivač 'Fejsbuka" dosad kupio 570 hektara zemljišta na havajskim ostrvima. Lokalci ga optužuju da otima njihova prirodna bogatstva i da želi da postane vlasnik cele te države SAD, te traže da ga vlasti spreče u tome

Osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg (37) namerava da kupi svu zemlju na Havajima i praktično postane vlasnik te američke savezne države, tvrde lokalni stanovnici, koji od vlasti zahtevaju da spreči američkog milijardera da "kolonizuje" njihovu domovinu. Nakon što je Zakerberg nedavno pazario još 44 hektara ekskluzivnog zemljišta na ostrvu Kauai i time uvećao svoje havajsko imanje na ukupno 570 hektara, više od milion građana potpisalo je peticiju kojom traži da se kontroverznom tajkunu "zabrani da kupuje nekretnine i otima prirodna bogatstva od lokalaca".

Prisilna prodaja

Vlasnik popularne društvene mreže potrošio je do sada nekoliko stotina miliona dolara na kupovinu zemljišta na Havajima, a pošto se njegovo bogatstvo u ovom trenutku procenjuje na 115 milijardi, stanovnici prelepog arhipelaga strahuju da bi mogao pazariti celu državu. Zakerberg je u sukob s lokalcima došao još 2014. godine, kad je kupio imanje od 286 hektara, u sklopu kojeg se nalazi i čuvena plaža Pila. On je potom podigao visoki zid oko celog poseda da bi sprečio turiste i stanovnike ostrva da priđu plaži. Optužuju ga i da je pokušao da prisili lokalne farmere da mu prodaju svoje poljoprivredno zemljište, što je 2017. godine i priznao, uputivši Havajcima izvinjenje preko medija.

115

milijardi dolara ima Mark Zakerberg

Od kupovine zemljišta, međutim, nije odustao, pa je u aprilu ove godine za 53 miliona dolara stekao još 242 hektara zaštićenih plantaža šećerne trske u Kahuaini i deo Larsenove plaže. Poslednjom kupovinom na ostrvu Kauai naročito je uznemirio lokalce jer je postao vlasnik rezervoara Ka Loko, u kojem se 2006. godine srušila brana i tom prilikom usmrtila sedmoro ljudi. Za tragediju su optuženi prethodni vlasnici, koji su zapustili branu, a sada se stanovništvo plaši da bi i Zakerberg mogao da se ponaša na isti način, te da će im ugroziti živote i okolinu.

Stati mu na put

- Tražimo od vlasti da spreči Zakerberga u njegovoj očiglednoj nameri da kolonizuje Havaje. On kupuje sve što je na prodaju, vrši pritisak na lokalce da napuste svoja imanja, gradi zidove i otima od stanovništva prirodna bogatstva i lepote. Ima dovoljno novca da postane vlasnik velikog dela teritorije, što mu se ne sme dozvoliti - rekao je medijima jedan od sastavljača peticije protiv Zakerberga, koju je potpisala većina stanovnika Havaja.

Zainteresovani i Bezos i Elison

Mark Zakerberg nije jedini američki milijarder koji je zainteresovan za Havaje. Mediji podsećaju da je osnivač "Amazona" Džef Bezos u novembru kupio imanje na Mauiju za 78 miliona dolara, kao i da osnivač "Orakla" Lari Elison u vlasništvu ima gotovo celo havajsko ostrvo Lanai.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija