• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

04.01.2022

22:12

OTKRIVENE TEME SAVETA RUSIJA-NATO!

Vesti

OTKRIVENE TEME SAVETA RUSIJA-NATO!

Podeli vest

Savet Rusija-NATO, koji će biti održan 12. januara, razmotriće pitanja vojne bezbednosti u Evropi, Ukrajinu, mere povezane sa smanjenjem rizika i vojnu transparentnost, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg

- Sazvao sam Savet Rusija-NATO 12. januara kako bi razgovarali o pitanjima vezanim za evropsku bezbednost, posebno o situaciji u Ukrajini i oko nje, kao i pitanjima vezanim za vojnu aktivnost, međusobnu transparentnost i smanjenje rizika - napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Kako je precizirao, takva agenda je predviđena za konstruktivan dijalog u interesu svih strana.
Oglasio se i šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, rekavši da podržava održavanje Saveta Rusija-NATO.


Podsetimo, uoči sastanka 12. januara na kome će Alijansa prvi put razmotriti zahteve Rusije o bezbednosti, zemlje NATO-a održavaju intenzivne multilateralne konsultacije o ruskoj inicijativi. Kako je saopšteno iz sedišta Alijanse, ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a 7. januara će održati vanrednu video-konferenciju na kojoj će razgovarati o zahtevima Rusije po pitanju evropske bezbednosti i saopštenjima o "koncentrisanju ruskih trupa kod granica Ukrajine".


Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici optužuju Rusiju da priprema navodnu "invaziju" na Ukrajinu i prete neviđenim sankcijama ako se sprovedu planovi koji joj se pripisuju.


Rusija je više puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine za "agresivna dejstva", navodeći da nikome ne preti i ne namerava nikoga da napada, a da se izjave o "ruskoj agresiji" koriste kao izgovor kako bi se više vojne tehnike NATO-a razmestilo u blizini ruske granice.


Pred kraj prošle godine obavljen je i telefonski razgovor predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, tokom kojeg je precizirano da će se pregovori o zahtevu Rusije održavati na tri koloseka - Rusija-SAD, Rusija-NATO i Rusija-OEBS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NATO PLANIRA OZBILJNE RAZGOVORE SA RUSIJOM?!
Planeta

NATO PLANIRA OZBILJNE RAZGOVORE SA RUSIJOM?!

NATO će nastojati da pokrene ozbiljne razgovore sa Moskvom početkom sledeće godine kako bi se smanjile tenzije zbog gomilanja ruskih oružanih snaga na granici sa Ukrajinom, izjavio je danas generalni sekretar severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg

21.12.2021

16:21

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17