• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

06.01.2022

08:36

GROZNO STANJE U KAZAHSTANU, DESETINE NAPADAČA LIKVIDIRANO U RATU ZBOG CENE GASA! Stanje u Alma Ati se sada skroz otelo kontroli!

printscreen

Vesti

GROZNO STANJE U KAZAHSTANU, DESETINE NAPADAČA LIKVIDIRANO U RATU ZBOG CENE GASA! Stanje u Alma Ati se sada skroz otelo kontroli!

Podeli vest

Nemiri u Kazahstanu nastavljeni su u toku noći a policija je saopštila da su zgrade administracije i policije u Alma Ati bile meta napada i da je došlo do razmene vatre između napadača i pripadnika snaga bezbednosti i vojske. Više desetina napadača je likvidirano a njihov identitet se utvrđuje.

Vojska je u toku noći izašla na ulicu i preduzela operaciju protiv svih onih koji su pljačkali po gradu i uništavali imovinu. Pripadnika vojske sada više nema na Trgu Republike.

 

Stanovnici Alma Ate dobili su sms poruku da se u gradu sprovodi antiteroristička operacija.
Trenutno je na centralnom trgu ostalo nekoliko demonstranata, ali novi počinju da pristižu.

 

Demonstranti su tokom noći opljačkali veliki broj supermarketa, razbijali stakla, čupali semafore.
U Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, jutros je mirno, demonstranata na ulicama nema. U gradu i dalje nema interneta, gradski prevoz radi normalno a specijalne snage obezbeđuju rezidenciju predsednika.

Narodna banka Kazahstana obustavila je rad, zbog čega su u prestonici zatvorene sve banke i menjačnice, većina bankomata ne radi. Građani su prethodno masovno podizali novac.
Veliki broj letova iz Nur-Sultana u Alma Atu je obustavljen. Predsednik je jutros izdao više naloga vladi - da se obezbede diplomatska predstavništva i predstavništva stranih kompanija u zemlji, kao i da se oformi istražna grupa koja će utvrditi uzroke onoga što se dogodilo i odgovorne privesti pravdi.

Takođe, vojska, policija, Nacionalna garda i druge snage bezbednosti treba da podignu borbenu gotovost.

Tokajev je naložio i da se oformi komisija za procenu štete i uspostavi direktna linija sa građanima kako bi pravovremeno mogli da dobiju informacije o povređenima ili nestalima, kao i da se omogući normalan rad banaka.

Podsetimo, masovne demonstracije zbog povećanja cena gasa koje su odmah posle Nove godine izbile u Kazahstanu prerasle u nemire. Na teritoriji cele zemlje uvedeno je vanredno stanje, vlada je podnela ostavku, a predsednik Kasim-Žomart Tokajev je ono što se dešava u zemlji nazvao agresijom spolja i obratio se za pomoć ODKB. U sukobima je poginulo osam pripadnika snaga bezbednosti.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija