• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

06.01.2022

14:21

BOLJE DA NIJE PROGOVARAO! Plenković bez uvijanja rekao da Srbi u Hrvatskoj nisu ničim ipoštovani

Vesti

BOLJE DA NIJE PROGOVARAO! Plenković bez uvijanja rekao da Srbi u Hrvatskoj nisu ničim ipoštovani

Podeli vest

Hrvatski premijer Andrej Plenković predvodio je držvnu delegaciju na tradicionalnom božićnom prijemu u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća i tom prilikom, uz čestitke za Božić, poručio da će Hrvatska istrajati na normalizaciji odnosa sa Srbijom, kao i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektovana i da participira u političkom životu ove zemlje.

Plenković je prisutne na božićnom prijemu pozdravio tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi" i istakao:

"Kada gledam na ukupno postignuće parlamentarne većine koja daje ton hrvatskom društvu s političkim predstavnicima srpske manjine koji su, s ostalim manjinama, predstavnici vladajuće većine, mogu reći da smo se i pre krize vodili idejom da smanjimo polarizaciju u društvu, učinimo korake poštovanja, razumevanja, pijeteta i istine, ali isto tako da budemo okrenuti budućnosti i saradnji".

Taj politički okvir, prema rečima premijera Plenkovića, osnažen je u drugom mandatu i manifestira se u svemu što radimo.

"Pazimo da ne dižemo tenzije, nego da ih spuštamo. Gledamo da ne ostavljamo probleme koji su se akumulirali godinama, nego da ih rešimo dijalogom i saradnjom i to na celoj teritoriji Republike Hrvatske", naveo jej Plenković.

Istakao je da je ta vrsta politike dijaloga i uvažavanja je standard ispod kojeg se više ne sme i neće moći ići.

"Ne vide to svi na ovaj način kako ga vidimo mi, ali ćemo istrajati na tome. Istrajaćemo na obnovi Banije nakon razornog potresa, kao i na pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu, istrajaćemo ćemo na procesuiranju svih koji su počinili ratne zločine jer oni ne zastarevaju, istrajaćemo na normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije kao i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektovana i da participira u političkom životu upravo onako kako to mi radimo", rekao je Plenković.

Jer, poručio je, ovo nije samo naša hrvatska kuća, nego je i evropska kuća sa svojim vrednostima i postignućima.

"Zbog toga u vremenu Božića pozivam sve da tome date svoj doprinos i postanete deo mozaika boljih odnosa da činimo život u Hrvatskoj boljim za sve", naveo je premijer.

Prijem je održan u atrijumu Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković" u Zagrebu.

Na prijemu su se okupili članovi, prijatelji, saradnici i simpatizeri SNV-a, kao i predstavnici hrvatskog državnog vrha, koji je predvodio Plenković, izvestio je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

U delegaciji su bili predsednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsednik vlade Boris Milošević, ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i minisar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Prijemu je prisustvo gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Božićni blagoslov, uz lomljenje česnice, udelio je patrijarh srpski Porfirije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija