• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.01.2022

07:00

PUTIN: ZAPAD U KAZAHSTANU POKUŠAO ISTO ŠTO I U UKRAJINI! Šef Kremlja o haosu u centralnoazijskoj zemlji!

AP/Tanjug

Vesti

PUTIN: ZAPAD U KAZAHSTANU POKUŠAO ISTO ŠTO I U UKRAJINI! Šef Kremlja o haosu u centralnoazijskoj zemlji!

Podeli vest

Zapadne sile pokušale su da izvedu prevrat u Kazahstanu prema ukrajinskom scenariju iz 2014. Iskorišćene su dobro organizovane naoružane grupe, obučene u terorističkim kampovima u inostranstvu, kaže ruski predsednik

Zapadne sile pokušale su da u Kazahstanu izvedu ono što su izvele u Ukrajini 2014, konstatovao je ruski predsednik Vladimir Putin. On je nasilne proteste u toj centralnoazijskoj zemlji, u kojima su stradale najmanje 164 osobe, nazvao agresijom protiv države, planiranom spolja.    

Brza reakcija ODBK

Prema njegovim rečima, događaji u Kazahstanu nisu ni prvi ni poslednji pokušaj spoljnog mešanja u unutrašnje stvari država. 

- Iskorišćene su dobro organizovane i strogo kontrolisane grupe militanata, uključujući i one koje su obučene u terorističkim kampovima u inostranstvu. Istovremeno, tehnologija kakva je viđena tokom Majdana u Ukrajini 2014. iskorišćena je za podršku demonstrantima i širenje informacija. Njihov napad na Kazahstan je u suštini bio čin agresije i na to je bilo neophodno reagovati bez odlaganja - rekao je Putin na vanrednoj sednici Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

RADE I SA POZITIVNIM TESTOM: EVROPSKE ZEMLJE UBLAŽILE OGRANIČENJA VEZANA ZA KORONU! Nema dovoljno radnika u kritičnim sektorima!

On je dodao da pretnja stabilnosti Kazahstana nije proizašla iz spontanih protesta zbog skoka cene goriva. 

- Pretnju po državnost Kazahstana ne predstavljaju spontani protesti zbog cene goriva, već činjenica da su destruktivne unutrašnje i spoljne sile iskoristile situaciju - istakao je Putin.

Kina ponudila pomoć

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je juče da je njegova zemlja spremna da poveća saradnju sa Kazahstanom u oblasti sprovođenja zakona i bezbednosti i da pomogne da se suprotstave uplitanju spoljnih sila.
- Nedavna previranja u Kazahstanu pokazuju da je situacija u Centralnoj Aziji i dalje suočena sa teškim izazovima i još jednom dokazuju da neke spoljne sile ne žele mir i spokoj u našem regionu. Kina je spremna da se zajedno suprotstavimo mešanju i infiltraciji bilo kakvih spoljnih sila - rekao je Vang u razgovoru sa kazahstanskim šefom diplomatije Mukhtarom Tileuberdijem.

Kako je dodao, mere koje je ODKB preduzela pokazuju da njene članice neće dozvoliti destabilizaciju situacije u državama regiona, niti scenario takozvanih obojenih revolucija.

RJABKOV: APSOLUTNI JE IMPERATIV DA SE NATO NE ŠIRI NA ISTOK! Šerman: SAD ne pristaju na neširenje NATO saveza!

- Snage ODKB koje su poslate u Kazahstan delovale su pravovremeno i legitimno, uprkos zabrinutosti Zapada da bi taj potez mogao da predstavlja pretnju suverenitetu te centralnoazijske zemlje. Trupe će ostati u Kazahstanu određeno vreme i biće povučene kad predsednik Kasim Žomart Tokajev bude siguran da su postignuti glavni ciljevi. Situacija u toj zemlji već je stabilizovana, a grupe militanata očišćene su iz najvećeg dela zemlje - kazao je Putin. 

Uspostavljen mir

Inače, snage ODBK, koju čine šest zemalja - Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, poslate su u Kazahstan prošle nedelje nakon što je na ulicama izbilo nasilje i nakon što su naoružane grupe zauzele vladine zgrade.

Foto: AP/Tanjug

Za svega tri dana mirovnjaci ODBK, među kojima je bilo najviše ruskih vojnika, uspeli su ponovo da uspostave mir u zemlji. Uhapšeno je više od 8.000 ljudi, među kojima i strani plaćenici, koji su izjavili da su im nepoznati ljudi obećali po 200 dolara da izazovu haos u Kazahstanu. 

Tokajev: Ponovo uspostavljen ustavni poredak

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izjavio je da je zemlja početkom januara doživela krizu velikih razmera, najtežu otkad je nezavisna, ali da je u državi ponovo uspostavljen ustavni poredak.
- Glavni cilj terorista bio je podrivanje ustavnog poretka, oni su pokušali da organizuju državni udar i preuzmu vlast. U Kazahstanu je ponovo uspostavljen ustavni poredak, a država će nastaviti da energično suzbija sve ekstremističke akcije - kazao je Tokajev. 

  

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija