• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.01.2022

07:53

HITNO UPOZORENJE SZO! AKO IMATE OMIKRON, A OSETITE OVE SIMPTOME - ODMAH SE JAVITE LEKARU!

Freepik.com

Vesti

HITNO UPOZORENJE SZO! AKO IMATE OMIKRON, A OSETITE OVE SIMPTOME - ODMAH SE JAVITE LEKARU!

Podeli vest

Omikron soj je jedna od zaraznijih varijanti virusa korona, a to najbolje pokazuje i prognoza Svetske zdravstvene organizacije koja kaže da će uskoro skoro svaki drugi Evropljanin biti zaražen ovim sojem

Ono što je dobro jeste da su kliničke slike zaraženih ovim sojem uglavnom blage. 

Još uvek nije sasvim jasno kakve su karakteristike omikron soja i kako utiče na koju populaciju, ali je sve izvesnije da zaobilazi i imunitet stečen vakcinacijom, te da teže pogađa nevakcinisane osobe.

Foto: Freepik.com

Simptomi ovog soja su dobro poznati, a najčešće su to bolno i nadraženo grlo, curenje iz nosa, kašalj, zapušen nos i umor.

Jedna stvar je zanimljivo kod ovog soja, a to je da oni koji su zaraženi retko gube miris i ukus, kao štop je bio slučaj sa prethodnim varijantama ovog virusa. 

Jedan od najspecifičnijih simptoma je pojačano znojenje, posebno noću, kao i glavobolja, te povraćanje ili proliv, a sve ovo može, ali i ne mora da se javi.

Foto: Reuters

Većina slučajeva omikrona ne zahteva hospitalizaciju, ali je SZO nedavno istakla da je neophodno obratiti se doktoru ako se simptomi pogoršaju. Svetska zdravstvena organizacija navela je i nekoliko specifičnih simptoma na koje treba pripaziti, uz napomenu da se oni razlikuju zavisno od starosti pacijenta, piše "Blic žena".

"Odrasle osobe mogu da izgledaju dehidrirano, da otežano dišu i osećaju bolove u grudima, te da se žale na vrtoglavicu. Kod dece je moguće da naglo postanu zbunjena i odbijaju da jedu, a lice ili usne mogu da im poplave. Bebe možda neće prihvatiti dojenje. Svi ti simptomi upozorenje su da je potrebna hitna lekarska nega", stoji na sajtu SZO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija