• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.01.2022

10:18

HEROJ MAGAVA! Pacov DEMINER preminuo u osmoj godini! U svojoj karijeri pregledao više od 100 MINSKIH POLJA! (VIDEO)

Vesti

HEROJ MAGAVA! Pacov DEMINER preminuo u osmoj godini! U svojoj karijeri pregledao više od 100 MINSKIH POLJA! (VIDEO)

Podeli vest

Pacov Magava, heroj među životinjama i deminer nagrađen zlatnom medaljom za herojski poduhvat, preminuo je u osmoj godini

U petogodišnjoj karijeri taj glodar pregledao je više od 100 minskih polja i eksplozivnih naprava u Kambodži. Magava je bio najuspešniji pacov koji je prošao jednogodišnju obuku organizacije Apopo iz Belgije, prenosi BBC.

Ta organizacija još od devedesetih godina prošlog veka u Tanzaniji trenira životinje, poznate kao "pacovi heroji", da otkrivaju minska polja i tuberkulozu. Životinje posle godinu dana steknu i sertifikat o završenoj obuci.

Pacove uče da nanjuše hemijsku komponentu unutar mina, što znači da ignorišu metal i tako brže mogu da pretražuju poljane. Kada pronađu eksploziv počnu da grebu zemlju i tako daju signal ljudima da im se pridruže.

Magava je mogao da ispita područje veličine teniskog terena za 20 minuta, a za to bi ljudima sa detektorima za metal bilo potrebno između jednog i četiri dana. Tokom karijere je očistio više od 141.000 kvadratnih metara što je je ravno površini od 20 fudbalskih terena.



Bio je dugačak 70 centimetara i težak 1,2 kilograma. Iako je bio mnogo veći od ostalih vrsta pacova, Magava je i dalje bio dovoljno sitan i lagan da ne detonira eksplozive kada gazi po njima.

Tokom 2020. Magava je dobio zlatnu medalju PDSA koju nekad opisuju ordenom za životinje za posvećenst dužnosti. Bio je prvi pacov koji je dobio to priznanje u 77-godišnjoj istoriji. Prošlog juna je otišao u penziju, pošto je „usporio u starosti".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija