• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

12.01.2022

13:08

EVROPA NEĆE SEVERNI TOK 2, DOBILA TEMPIRANU BOMBU U HOLANDIJI! Eksploatacija gasa oko Groningena izaziva sve jače potrese, građani na nogama, ovo bi sve moglo preskupo da košta...

Reuters

Vesti

EVROPA NEĆE SEVERNI TOK 2, DOBILA TEMPIRANU BOMBU U HOLANDIJI! Eksploatacija gasa oko Groningena izaziva sve jače potrese, građani na nogama, ovo bi sve moglo preskupo da košta...

Podeli vest

Kompanije u Holandiji spremaju se za pojačanu proizvodnju gasa usled sve veće potražnje u Nemačkoj, a gotovo je izvesno da će se u regionu Groningen proizvodnja plina udvostručiti, uprkos negodovanju građana zbog pojačanog rizika od blagih potresa

Nemačkoj će u ovoj poslovnoj godini po svemu sudeći biti potrebno oko 1.1 milijardu kubnih metara plina, a ove zemlja se, posle odluke da će do kraja godine zatvoriti sve nuklearne elektrane, nalazi u teškoj situaciji između zelene energije i privrede kojoj su potrebni stabilni energenti. 

Do toga ne bi došlo da je gasovod Severni tok 2 dobio dozvolu za rad, što se nije dogodilo, a neizvesno je i da li će se to desti u prvih 6 meseci 2022.

Holandsko ministarstvo privrede pokušalo je početkom nedelje da umiri građane koji žive u blizini plinskih polja i negoduju zbog proizvodnje nakon stotinak uglavnom blagih potresa i prouzročene štete.

Vlada je obećala da će prestati s proizvodnjom gasa u Groningenu do kraja iduće godine, ali Holandija je po ugovoru obavezna da isporučuje gas Nemačkoj. Holandski državni sekretat Hans Vijlsbrif, čiji portfelj obuhvata i gas, rekao je da će lobirati kod nemačkog ministarstva privrede da smanji narudžbine gasa.

Prethodni ministar privrede Stef Blok rekao je u parlamentu da će u Groningenu ove godine morati da bude proizvedeno do 7,6 milijardi kubnih metara gasa, u odnosu na prvobitno planiranih 3,9 milijardi.

Proizvodnja će morati da bude povećana delom i zbog kašnjenja u gradnji fabrike azota zbog veće nemačke potražnje, objasnio je Blok.

"To se dogodilo između ostalog i zato što su mere štednje energije dale slabije rezultate nego što se očekivalo", objasnio je Blok zastupnicima.

On je u decembru pisao nemačkom kolegi Robertu Habeku i izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog razvoja situacije. Tada ga je zamolio da ispita mogu li se "učinci veće potrošnje plina svesti na minimum".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

Zaboravili ste da pomenete po kojoj ceni će Nemačka da plaća norveški gas... :)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija