• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

13.01.2022

11:20

"PUTIN ĆE SE BRZO KRETATI, ZGRABIĆE ZEMLJU..." Bivša zvaničnica Pentagona poslala hitno upozorenje, SAD moraju da se sprema za rat sa Rusijom!

Reuters

Vesti

"PUTIN ĆE SE BRZO KRETATI, ZGRABIĆE ZEMLJU..." Bivša zvaničnica Pentagona poslala hitno upozorenje, SAD moraju da se sprema za rat sa Rusijom!

Podeli vest

SAD se moraju pripremiti za rat sa Rusijom, upozorila je bivša zvaničnica Ministarstva odbrane SAD, rekavši da bi Vašington "mogao biti primoran da se vojno uključi" ako Moskva odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu u bliskoj budućnosti

Evelin Farkaš, koja je bila zamenica pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju od 2012-15, objavila je u utorak članak u Defense One u kojem tvrdi da je neposredna ruska invazija na Ukrajinu „verovatnija" od suprotne opcije. Bivša zvaničnica Obamine administracije insistira da će diplomatski pregovori Moskve i Vašingtona verovatno propasti i da bi SAD već trebalo da se spremaju za rat sa Rusijom. Ona je pozvala je SAD da formiraju „međunarodnu vojnu koaliciju" da odvrate ruskog predsednika Vladimira Putina „i, ako je potrebno, da se pripreme za rat".

Prema Farkaševoj, Rusija ne poštuje međunarodno pravo, a ohrabrena je nedavnim masovnim protestima u Kazahstanu, susednoj državi i bivšoj sovjetskoj republici sa kojom Moskva ima bliske veze. Sve ovo, kako je rekla, čini verovatnijim nego ikad da Putin planira invaziju na Ukrajinu.

"Ako Rusija ponovo pobediostaćemo zaglavljeni u krizi ne samo oko Ukrajine, već i oko budućnosti globalnog poretka daleko izvan granica te zemlje. Ostavljen neobuzdan, Putin će se brzo kretati, zgrabiti malo zemlje, konsolidovati svoje dobitke i usredsrediti se na sledeću satelitsku državu u svojoj dugoj igri da obnovi sve granice pre 1991, sfere geografskog uticaja za koju smatra da je nepravedno oduzeta Velikoj Rusiji".

Foto: wikipwedia/U.S. Department of defence

Evelin Farkaš

Članak Farkaševe došao je u trenutku kada su se visoke diplomate iz SAD i Rusije sastale ove nedelje u Ženevi kako bi razgovarale o bezbednosnim predlozima koje je Moskva dostavila Vašingtonu u decembru. Kremlj je zatražio pismene garancije da se NATO, vojni blok predvođen SAD, neće širiti na Ukrajinu i Gruziju, dve zemlje koje dele granice sa Rusijom.

Američki zvaničnici su u međuvremenu izrazili zabrinutost zbog navodnog gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine i rekli da neće davati nikakva obećanja o članstvu u NATO-u. Uprkos očiglednom ćorsokaku, zvaničnici obe strane su nagovestili da su voljni da pregovaraju dok imaju priliku. Rusija je više puta negirala da ima bilo kakve agresivne namere prema Ukrajini i optužila SAD da podstiču tenzije pružajući Kijevu oružje i vojnu podršku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
haha

pre 2 godine

samo kada joj vidis facu i ove oci vidis da je u pitanju podmukli psihopata....

zora

pre 2 godine

A zasto bi Ameri ratovali sa Rusijom? Rusija im je objavila rat? Dovukla je naoruzanje na njihovu granicu? Bombardovala ih je??? Ameri su osvajaci sveta a Rusi su im na putu. Jadna Evropa , kad ukapiraju da ih Ameri uvlace u rat zbog svoje egzistencije vladara sveta bice kasno. Francuzi bi trebali da izadju iz te zamke,onda bi ih drugi sledili. Pustite Amere da propadnu, dugo su trajali. Gospodine Makron svet se promenio. Ne uvlacite svoj narod u propast.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17