• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.01.2022

12:00

BIVŠI GENERAL NATO OTKRIO zašto SAD baš u Albaniji osnivaju komandu specijalnih snaga!

Vesti

BIVŠI GENERAL NATO OTKRIO zašto SAD baš u Albaniji osnivaju komandu specijalnih snaga!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države uspostaviće komandu specijalnih snaga u Albaniji, a bivši general NATO Erhard Biler kaže da je ta zemlja odabrana jer je već 13 godina vredan partner NATO sa mnogim sposobnostima koje može da doprinese toj organizaciji, ali i zbog toga što postoji interes da se nastavi sa podrškom albanskim oružanim snagama

U intervjuu za "Dojče vele", Biler je naveo da je ta lokacija bitna i zbog obuke drugih zemalja NATO u regionu - Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore i Slovenije, dodajući da je to signal da su SAD posvećene miru na Balkanu.

Biler je objasnio da će se komanda uspostaviti za obuku specijalnih snaga, jer, kako navodi, specijalne snage zavise od veoma tesne multinacionalne saradnje.

- Specijalne snage su elitne jedinice koje se mogu koristiti u komandosima iza neprijateljskih linija, na primer za otkrivanje i borbu protiv neprijateljskih ciljeva visoke vrednosti, kao što su artiljerija i raketni položaji. Njihovi zadaci takođe uključuju spasavanje talaca i evakuaciju ljudi u hitnim slučajevima i hapšenje ratnih zločinaca i borbu protiv terorista - objasnio je Biler.

Na pitanje za koje misije su te specijalne snage predviđene u Albaniji, Biler kaže da ne misli da je u prvom planu direktan operativni interes, već da, pre svega, to ima veze sa obukom, kao i američkim angažmanom u regionu.

- Politički, vojno i strateški, važno je reći građanima Balkana da živite u važnom području koje je od izuzetnog interesa za Ameriku, NATO i ostatak Evrope - rekao je Biler.
 

Foto: Printscreen You Tube

General Erhard Biler

Na pitanje da oceni trenutnu situaciju na Zapadnom Balkanu, Biler kaže da na Kosovu vidi značajan napredak u sektoru bezbednosti.

- Uvek sam srećan kada odem na Kosovo i vidim šta policija zaista može da uradi. Ovo se videlo prošlog leta, tokom policijske akcije za sprovođenje zakona na severu. Kosovske bezbednosne snage su do sada ušle u veoma uspešan put. Sa vojne strane, vidim manje izazova za budućnost. Ono što me malo brine je to što se nacionalistička retorika na Zapadnom Balkanu ne smanjuje, već raste - rekao je Biler.
 

Foto: AP/Photo

Upitan na koju retoriku misli, Biler je kazao da govori o onima koji prete upotrebom oružanih snaga ili koji žele da povuku oružane snage iz Federacije, kako se, navodi, čuje u Bosni i Hercegovini, a podstaknuti nekim političarima iz Srbije.

- Mislim da je dobro da stranke sednu i razgovaraju o tome kako su političari radili ovde u Centralnoj Evropi posle Drugog svetskog rata, i da podvuku pomirenje, a ne nacionalističke ideje - naveo je Biler.

Ističe i da evropska strana takođe treba da učini više, kao i da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU mora biti brža.

- Ovo nije čin milostinje, već u našem iskrenom interesu - zaključio je Biler.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 2 godine

Dobro je što su odlučili da komandni centar bude u Albaniji. Biće nam pod rukom, u dometu.

zora

pre 2 godine

Znamo svi kakvi su interesi Amara na Balkanu. NJihova cizma u svim drzavama, pljacka drzavnih resursa(rudnici)podcinjavanje naroda (ne demokratija i ne pravo ljudskih prava. Amerika zeli da bude vladalac sveta,ali jos uvek ima drzava kojima nemogu da slome kicmu i to ih opasno nervira. Malo po malo oni se krecu ka kraju svojih osvajackih mogucnosti.

Sumar

pre 2 godine

Nije mi jasno sta vise vi tražite po svetu kad se vidi da i u americi više nema te vaše demokratije koju podvaljujete kao izgovor za pljačke po svetu pukli ste ubijate svoje građane a nama solite pamet o ljudskim pravima idite u ameriku i ostavite ostale da žive svoj zivot

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija