• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

14.01.2022

16:36

NATO NIJE U PLANU FINSKE! Poruka iz Helsinkija JASNA: Zemlja nema TAKAV plan u budućnosti!

Reuters

Vesti

NATO NIJE U PLANU FINSKE! Poruka iz Helsinkija JASNA: Zemlja nema TAKAV plan u budućnosti!

Podeli vest

Finska ne planira da postane deo NATO, poručili su u Helsinkiju

Šef finske diplomatije Peka Havisto izjavio je da država ne planira da postane član Alijanse.

- Finska ne razmatra sa NATO pristupanje organizaciji, država nema takav plan u budućnosti... Bezbednosna politika Finske ostaje nepromenjena - rekao je Havisto za agenciju Rojters.


Podsećanja radi, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je juče da su te dve skandinavske države u mnogo čemu usklađene sa odbrambenim standardima saveza i ukoliko bude postojalo odgovarajuće političko rešenje vrlo brzo mogu da se pridruže Alijansi.


Nedavno su se i iz Vašingtona moglo čuti da SAD žele da te dve zemlje postanu članice Alijanse.
Naime, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da će vlasti Sjedinjenih Američkih Država biće spremne da razmotre zahtev Finske i Švedske za ulazak u NATO čim te zemlje izraze odgovarajuću želju.


Povodom ovih izjava oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da Rusija ne razume poziv upućene na njen račun o deeskalaciji dok se istovremeno iznose ovakvi stavovi u NATO.
Švedska i Finska nisu članice NATO-a i sarađuju sa Alijansom kao partnerske države.


Podsetimo, Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.


U Briselu je u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.
Rusija je razočarana reakcijom Zapada na bezbednosne predloge.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija