• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik/Novosti.rs

16.01.2022

09:55

BIĆE SAMO GORE I NEĆE BITI REŠENJA! Kina i SAD na korak od vojne katastrofe!

Vesti

BIĆE SAMO GORE I NEĆE BITI REŠENJA! Kina i SAD na korak od vojne katastrofe!

Podeli vest

Sjedinjene države i Kina nalaze se na samo korak od vojne katastrofe, piše britanski „Ekonomist“

U članku se podseća na incident koji se dogodio aprila 2001. godine kada se američki izviđački avion ER-3 sudario sa kineskim lovcem J-8II u Južnom kineskom moru. Američka letelica je pretrpela ozbiljna oštećenja i bez dozvole se spustila na ostrvo Hajnan gde su kineske snage bezbednosti privele i saslušale 24 člana posade.

Posada američkog aviona je oslobođena posle izvinjenja tadašnjeg američkog ambasadora u Pekingu DŽozefa Prjuera, a u normalizaciji situacije važnu ulogu odigrala je i sreća. Naime, tadašnji šef Bele kuće DŽordž Buš preneo je taj slučaj na državnog sekretara Kolina Pauela koji je imao veliki uticaj i bio je sposoban da donese brze i efikasne odluke, navodi list.

Iskusni diplomata je uspeo da pregovarače izoluje od politike Vašingtona, ističe se u članku. Dve decenije kasnije pristrasni Kongres i mediji neće dozvoliti Americi da pravi kompromise sa Kinom. Ni u Pekingu sada nisu spremni na ustupke u slučaju nekog većeg incidenta, navodi autor.

Obe strane dobijaju informacije iz prilično oštrih on-lajn izdanja a ne od TV kanala koji su 2001. umanjivali značaj tog događaja.

Osim toga, Kina i SAD se principijelno razilaze u mišljenju o tome kako izbeći nesrećne slučajeve u vazduhu.

Peking insistira na tome da Amerika prestane da šalje svoje avione ka granicama Kine, dok u Vašingtonu pod bezbednošću podrazumevaju „mirno i predvidljivo ponašanje“ u slučaju približavanja suparničkih lovačkih aviona, naglasio je stručnjak za krizne situacije DŽan Tuošen.

Prošle godine bilo je nekoliko incidenata između američkih i savezničkih aviona sa jedne i kineskih sa druge strane, a u jednom trenutku oni će dovesti do katastrofe i taj problem će biti mnogo teže rešiti, zaključuje se u članku.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija