• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti

16.01.2022

18:35

OBNOVA RUSKE GEOPOLITIČKE KONTROLE NAD POSTSOVJETSKIM PROSTOROM JE ISTORIJSKA NEMINOVNOST! Putinov ultimatum" nije blef!

AP/Photo

Vesti

OBNOVA RUSKE GEOPOLITIČKE KONTROLE NAD POSTSOVJETSKIM PROSTOROM JE ISTORIJSKA NEMINOVNOST! Putinov ultimatum" nije blef!

Podeli vest

Putinov ultimatum" nije slučajan i nimalo ne liči na blef. Šta se dešava, šta smeraju Rusi? Rade na vaskrsavanju SSSR?!

CNN je američkog državnog sekretara Entoni Blinkena direktno pitao za SSSR, a se  spremno saglasio:

Mislim da je tako, to je jedan od ciljeva predsednika Putina. A to znači obnavljanje sfere uticaja nad zemljama koje su ranije bile deo Sovjetskog Saveza. A oživljavanje SSSR je neprihvatljivo.
       
U Vašingtonu poslednjih deset godina zapravo naglašavaju: „Nećemo vam dozvoliti da to uradite".

       
Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton se, međutim, plaši da će se upravo to dogoditi ako Zapad ne bude na odgovarajući način reagovao na „kazahstanske događaje".
       
On je - u članku objavljenom u The Wall Street Journal pod naslovom „Da li je kriza u Kazahstanu ponovno rođenje Sovjetskog Saveza?" - upozorio:

- Tvrdoća NATO može Putinove ekspanzionističke ciljeve učiniti nedostižnim. Ali, ako se NATO ograniči na retoriku o 'međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima' i bude samo pozivao sve strane na 'uzdržanost', istoričari bi kasnije mogli kazahstansku krizu da označe kao trenutak kada je Sovjetski Savez vaskrsnuo iz sopstvenog pepela".
       
Da bi bio sprečen „povratak SSSR", Bolton se zalaže da se „ne popusti ni za jotu Putinovim zahtevima, posebno njegovom insistiranju da se NATO obaveže da se neće širiti dalje na istok".

PESKOV: NE MOžEMO VIŠE DA TOLERIŠEMO INVAZIJU NATO NA UKRAJINU! Rusija nikome ne preti vojnim operacijama, ali

       
Boltonova pozicija je: odmah odbiti garancije nenapredovanja NATO na istok, na kojima Moskva insistira, i razviti strategiju zaštite postsovjetskog prostora od Rusa, inače će oni oživeti Sovjetski Savez.

Bolton veruje u sposobnost atlantista da zadrže u svojoj sferi uticaja deo postsovjetskog prostora. Bar Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju.
       
Realnije članice NATO strahuju da će sam Zapad - insistiranjem na atlantizaciji Ukrajine (makar i odloženoj) - ubrzati proces reintegracije postsovjetskog prostora. Jer, Moskva će se konačno uveriti da Zapad apsolutno ne želi da uvaži njene interese i učiniće sve da alijansu liši mogućnosti da igra na ukrajinsku kartu.
       
Šta reći na ovo?
       
Do restauracije geopolitičke kontrole Rusije nad postsovjetskim prostorom zaista će doći - mogu oni to nazvati „oživljavanjem SSSR", ili kako im je volja, a mi ćemo govoriti o daljem jačanju Evroazijske unije.

 

NIGERIJA: NAORUŽANI NAPADAČI OPLJAČKALI SELO I UBILI 50 LJUDI! Vojnici koji su štitili meštane pobegli...

 
Zapad se može tome oštro protiviti (iako je sam u krizi i suočen sa promenom modela svetskog poretka), može davati bučne izjave i sve plašiti „ruskom opasnošću, samo - sve to nije naročito važno.
       
Stvar je u tom što uspostavljanje ruskog geopolitičkog prostora (da ne govorimo o povratku Ukrajine) nije Putinov hir niti hegemonistička aspiracija Moskve, već obnova prirodnog toka naše nacionalne istorije.
       
Nikome ništa ne uzimamo, samo vraćamo ono što je privremeno izgubljeno. A - kao što su događaji u Kazahstanu jasno pokazali - to zadovoljava interese ne samo Rusa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija