• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Tanjug

18.01.2022

15:46

NEMICA PRETI, ŽULJA JE SEVERNI TOK 2, LAVROV VIŠE NEGO JASAN... Berbokova pokušala da šefuje u Moskvi, iskusni Putinov diplomata joj objasnio kako stoje stvari

Tanjug/AP

Vesti

NEMICA PRETI, ŽULJA JE SEVERNI TOK 2, LAVROV VIŠE NEGO JASAN... Berbokova pokušala da šefuje u Moskvi, iskusni Putinov diplomata joj objasnio kako stoje stvari

Podeli vest

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok kazala je danas u Moskvi nakon susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim da bez najveće zemlje, Rusije, nije moguće savladati klimatsku krizu, a da se u vezi s Ukrajinom pokazalo da postoje suprotni stavovi

Berbok i Lavrov su na zajedničkoj konferenciji za štampu, izjavili da postoje razlike u stavovima o osnovnim pitanjima, dok se Lavrov požalio na antirusko raspoloženje u EU.

Kazao je i da Rusija očekuje odgovore na NATO aktivnosti u istočnoj Evropi.

Takođe, kazao je da očekuje da će Nemačka od svojih ukrajinskih partnera zahtevati razjašnjenje aktuelnih pitanja.

Foto: Tanjug/AP


Berbok je rekla da je teško ne razumeti kao pretnju ruske vojnike na ukrajinskoj granici, dodajući da je Rusija zatražila bezbednosne garancije, a da je nemačka vlada zainteresovana za ozbiljne razgovore o većoj bezbednosti.

Ocenila je i da je sada važno da se izgradi Normandijski format, te da Berlin smatra da treba dalje raditi na sprovođenju sporazuma iz Minska.

„Imamo obavezu da naše narode zaštitimo od rata i nasilja“, kazala je Berbok dodajući da se nada da je ovo bio početak „iskrene razmene“ stavova.

Foto: Tanjug/AP


Lavrov je kazao da je Kijev sabotirao sporazum iz Minska, a da se ruski vojnici nalaze na ruskoj teritoriji, ukazujući da NATO primenjuje dvostruke aršine.

„Mi nikome ne pretimo. Naprotiv spoznajemo pretnju prema Rusiji", naveo je Lavrov.

Upitan da li je moguće da će uskoro doći do novog sastanka na nivou šefova diplomatija Normandijskog formata, Lavrov je kazao da Rusija nije zainteresovana za šou ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, "koji te skupove koristi kako bi rekao da se sastao sa visokim zvaničnicima", već da Moskva želi ozbiljne razgovore o sadržaju sporazuma.

Berbok je napomenula da Rusija i Nemačka imaju različite stavove o sporazumu iz Minska, a kad je reč o borbi protiv klimatskih promena kazala je da je neophodna saradnja.

Foto: Tanjug/AP


Dodala je da su potrebna i zajednička pravila na koje se sve strane mogu osloniti.

„Nemamo drugi izbor nego da branimo naša pravila, čak iako ona imaju visoku cenu“, rekla je Berbok i pomenula slučaj zatvorenog ruskog opozionirana Alekseja Navaljnog.

Lavrov je posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova istakao da su pokušaji politizacije projekta „Severni tok 2“ kontraproduktivni. Berbok je upozorila da će biti posledica po projekat gasovoda ako Rusija bude koristila energetiku kao "oružje".

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je sa gošćom iz Berlina razmenio stavove u vezi „Severnog toka 2“.

Foto: Tanjug/AP

Berbok je novinarima rekla da je Nemačka je više puta na različitim nivoima isticala da ako energetika bude korišćena kao oružje onda će to imati određene posledice, uključujući i gasovod.

„U koalicionom sporazumu nove nemačke vlade istakli smo da kada je reč o infrastrukturnim projektima, a to se tiče i energetskih infrastrukturnih projekata, uključujući ‘Severni tok 2’, na snazi je evropsko energetsko zakonodavstvo, i duh i slovo. Zato je sada u toku proces sertifikacije tog projekta. Za sada je procedura obustavljena“, rekla je Berbok.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija