• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

19.01.2022

18:54 >> 18:58

URGENTAN GLOBLNI PROBLEM, A TIČE SE SVIH NAS! Do 2040. godine težina plastike u morima mogla bi da nadmaši ukupnu težinu svih morskih riba!

Pixabay

Vesti

URGENTAN GLOBLNI PROBLEM, A TIČE SE SVIH NAS! Do 2040. godine težina plastike u morima mogla bi da nadmaši ukupnu težinu svih morskih riba!

Podeli vest

Urgentan globalni problem jeste zagađenje plastikom, ovo je problem koji zahteva međunarodno obavezujući UN sporazum, stoji u izveštaju Agencije za istraživanje (EIA)

U toj nevladinoj organizaciji za zaštitu životne sredine tvrde kako postoji niz dokaza o štetnim uticajima koje ima plastika, takođe, oni tvrde da je zagađenje plastikom jednako važan problem kao i klimatske promene.

Vazduh koji danas udišemo sadrži mikročestice plastike, plastika je pronađena u arktičkom snegu, a ima je i u tlu i hrani, prenosi BBC.

Oko dvadeset slonova na Tajlandu umrlo je nakon što su pojeli plastični otpad sa deponija smeća.Tome u korist govori i izveštaj u kojem stoji da je na Tajlandu oko 20 slonova umrlo nakon što su pojeli plastični otpad sa deponija smeća.

Foto: AP/Photo

Slonovi umrli nakon što su pojeli plastični otpad


Autori izveštaja pozivaju nacije, svet da se dogovore o obavezujućem UN sporazuma sa ciljem smanjenja proizvodnje plastike i plastičnog otpada.

Otkucava nam vreme

 

- Otkucava nam vreme za rešavanje ovog smrtonosnog problema -

 kazao je Tom Gamadž iz EIA i dodao:

- Ako se ovaj talas zagađenja nastavi, do 2040. bi težina plastičnog otpada u morima mogla da nadmaši ukupnu težinu svih morskih riba.

Ovo su tri egzistencijalne pretnje životnoj sredini

 

UN izdvojile su tri egzistencijalne pretnje životnoj sredini, a to su: klimatske promene, manjak bioraznolikosti i zagađenje, takođe su dodali kako su to problemi sa kojima se moramo istovremeno uhvatiti u koštac.

Multilateralni sporazumi o gubitku bioraznolikosti i klimi postoje već skoro 30 godina, nažalost, sporazumi nisu uspeli da spreče emisije CO2 i da zaštite prirodu.

Foto: Pixabay

Globalni alarmantan problem

Tokom poslednjih godina neke države su odbile ideje o obavezujućem sporazumu o pitanju plastike.

Izvori otkrivaju da je onih koji se odupiru sporazumu glasno sve manje.

Američki predsednik Bajden objavio je da SAD podržavaju globalni sporazum koji je bivši predsednik Tramp odbio.

Kina proizvodi najviše nove plastike

 

Japanci žele da snize ambicije sporazuma, a Kina se još nije izjasnila o ovoj temi. Kina proizvodi najviše nove plastike, ali najveći proizvođači plastičnog otpada po glavi stanovnika su SAD i Velika Britanija.


Prilikom objavljivanja izveštaja EIA-e, Tom Gamadž je kazao: "Količina vidljivog plastičnog otpada izazvala je veliku javnu bojazan, ali važno je napomenuti da je većina plastičnog zagađenja okom nevidljiva".

Foto: Pixabay

"Šteta koju je uzrokovala prekomerna proizvodnja nove plastike i dug period njene razgradnje je nepopravljiva - ovo predstavlja pretnju ljudskoj civilizaciji i nastanjivosti naše planete. Ovaj problem postaje gotovo jednak problemu koji izazivaju klimatske promene".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija