• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

20.01.2022

15:47

KO NASLEĐUJE DŽONSONA AKO SE POVUČE? ŠOK DO ŠOKA, sin indijskog imigranta izbio u prvi plan, ali i SEKRETARKA poznata po maltretiranju

Vesti

KO NASLEĐUJE DŽONSONA AKO SE POVUČE? ŠOK DO ŠOKA, sin indijskog imigranta izbio u prvi plan, ali i SEKRETARKA poznata po maltretiranju

Podeli vest

S obzirom na to da poslanici i opozicija pozivaju Borisa Džonsona da podnese ostavku, spekulacije o tome ko bi mogao da preuzme vlast su velike

Evo nekih potencijalnih kandidata za ulazak u trku da naslede Džonsona ako premijer podnese ostavku ili bude primoran da ode sa tog mesta.

Liz Tras

Najveću podršku među Torijevcima ima Liz Tras, 46-godišnja ministarka spoljnih poslova koja je miljenica konzervativaca, redovno je na vrhu ankete članova stranke koju sprovodi veb-sajt Conservative Home.

Obožavaoci vole njenu retoriku, koja se zalaže za slobodu, slobodnu trgovinu i patriotizam, i pripisuju joj zasluge za potpisivanje niza trgovinskih sporazuma nakon Bregzita.

Ona ima pažljivo izoštren imidž u javnosti, u kojoj joj pomaže raskošna upotreba vladinih fotografa koje finansiraju poreski obveznici – uključujući nedavnu kada se slikala u stilu Margaret Tačer na tenku, piše britanski Gardijan.

Riši Sunak

Kancelar (41) se neko vreme smatrao favoritom kao zamena Džonsonu, ali je njegova popularnost u poslednje vreme opala među članovima Torijevaca koji će doneti konačnu odluku.

Sunak je sin indijskih imigranata iz istočne Afrike, koji su ga poslali u Vinčester, prestižnu privatnu školu. Radio je u Sitiju pre nego što je ušao u politiku i zauzima značajno drugačiji ekonomski pristup u odnosu na Džonsona, favorizujući niže poreze i strože ograničenje javne potrošnje.

Sunak je nedavno kritikovan zbog toga što je bio u Kaliforniji dok su kompanije vapele za pomoć kada je talas omikorona doveo do pada rezervacija u restoranima i pabovima.

Džeremi Hant

Nekadašnji ministar spoljnih poslova izgubio je od Džonsona na takmičenju za liderstvo 2019. godine sa jasnom razlikom, ali se i dalje smatra potencijalnim kandidatom ako mesto ponovo ostane upražnjeno.

Foto: Printskrin Yutube/Sky news

Priti Patel

Ministarka unutrašnjih poslova je kontroverzna ličnost za mnoge, ali njeni desničarski stavovi i veoma očigledno čvrst stav o imigraciji čine je privlačnom za mnoge među Torijevcima, kao i za poslanike istomišljenike.

Poslanica od 2010. godine, Patel, 49, bila je na velikom broju visokih funkcija u zemlji, ali se suočila sa dvogodišnjim izgnanstvom iz ''prvih klupa'' nakon što je bila primorana da podnese ostavku na mesto sekretara za međunarodni razvoj zbog nezvaničnih sastanaka sa izraelskim zvaničnicima.

Džonson ju je vratio kao sekretarku unutrašnjih poslova, potrošio je politički kapital da bi je zadržao na poslu čak i nakon što je u zvaničnom izveštaju zaključeno da je maltretirala zvaničnike.

Foto: Reuters/Simon Dawson

Sajid Džavid

Kancelar koji je postao ministar zdravlja bio je prilično udaljen, odnosno četvrti u trci da nasledi Terezu Mej, ali se smatra da će verovatno ovoga puta biti bolji. Džavid je do srži nakolonjen Torijevcima, i verno sledi ideologiju Konzervativne stranke.

Od Džonsona se već jednom rastajao pre dve godine, kada je obavljao funkciju ministra finansija. Godinu dana kasnije, ponovo je seo ministarsku fotelju. On je na poziciju ministra došao nakon što je njegov prethodnik Met Henkok usnimljen kako se ljubi sa svojom ljubavnicom, koja je radila kao njegova pomoćnica, u hodniku ministarstava.

Njegova trenutna uloga bi mogla da se računa protiv njega ako postoji osećaj da je na Džavida uticala ''mrlja'' javnog zdravstevnog sistema u vezi sa pravilima Kovida koja su nepopularna među mnogim torijevskim poslanicima i članovima stranke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17