• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.01.2022

19:15

OBAVEZNA VAKCINACIJA U AUSTRIJI!

Ilustracija

Vesti

OBAVEZNA VAKCINACIJA U AUSTRIJI!

Podeli vest

Izglasana odluka o uvođenju obavezne vakcinacije u Austriji

Austrijski parlament usvojio je večeras odluku o uvođenju obavezne vakcinacije!

Podsetimo, rasprava o uvođenju obavezne vakcinacije počela je danas posle podne u austrijskom parlamentu burno, optužbama lidera Slobodarske partije (FPO) Herberta Kikla da se time uvodi totalitarizam u Austriji.

Kikl je, kao prvi govornik, kazao da je šokiran i zaprepašćen merom koju vladajuća koalicija želi da uvede, dodajući da je obavezna vakcinacija uvođenje totalitarizma i uvod u "zdravstveni komunizam".


On tvrdi da će zakon od miliona Austrijanaca napraviti "posilnike".

Kikl je ocenio da vlada tera građane "na iglu" i najavio da se on i pored obavezne vakcinacije, koja će biti uvedena, neće vakcinisati.

Šefica poslaničkog kluba Zelenih, koja sa Narodnom partijom (OVP) čini vladajuću koaliciju, Sigrid Maurer poručila je Kiklu da treba da se stidi, jer je FPO još od 2020.vodila kampanju protiv vakcinacije.

Prema njenim rečima, zakon je dobar i zajedničko delo, te je pozvala na solidarnost.

Nacrt zakona, o kojem raspravljaju poslanici, predviđa uvođenje obavezne vakcinacije za sve punoletne građane.

Ko se bude protivio moraće da plati kaznu, koja se kreće od 600 do 3.600 evra.

OVP i Zeleni će glasati za obaveznu vakcinaciju, uz podršku najveće opozicione partije Socijaldemokratske partije (SPO), kao i Neos-a.

Inače u Neos-u ne postoji obaveza jedinstvenog glasanja, pa neće svi njihovi poslanici podržati zakon.

Veoma je zanimljivo da se, pred današnju "škakljivu" sednicu parlamenta, razboleo veći broj poslanika SPO, pa su tako izostanak sa sednice prijavili Maks Lerher, Rudolf Silvan, Petra Fordervinkler i Robert Laimer.

Poslanik SPO-a Jozef Muhič najavio je da će glasati protiv zakona.

Takođe je i jedna poslanica vladajuće OVP izostala sa današnje sednice, predsednica grupe prijateljstva Srbija-Austrija Gudrun Kugler, koja je prijavila da je bolesna, a pored nje sednici ne prisustvuju ni poslanici Johan Signer, Karina Rajter.

Kod Zelenih je Eva Ernst-Dzidzic saopštila da neće prisustvovati sednici jer ne želi da podrži zakon, a ima i drugih poslanika koji ne prisustvuju raspravi.

Iz Neos-a sednici ne prisustvuje Džuli Sajdl, a iz redova FPO Folker Rajfenberger i Dagmar Belakovič, koja je u prošlosti u više navrata pozivala protiv vakcinacije i negirala opasnost korone.

Ukupno 14 poslanika ne prisustvuje današnjoj sednici, tako da je 169 od ukupno 183 u poslaničkim klupama.

Dok poslanici raspravljaju o uvođenju obavezne vakcinacije, u centru Beča više stotina građana protestuje protiv te mere.

Policija je uvela zaštitnu zonu na 300 metara oko parlamenta, tako da okupljeni ne mogu da priđu zgradi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Bulatović o povlačenju Cvetkovića sa protesta: Njegov stav je daleko relevantniji od stavova glumaca, pesnika, televizijskih vedeta i ostalih Đilasovih uposlenika!
Politika

Bulatović o povlačenju Cvetkovića sa protesta: Njegov stav je daleko relevantniji od stavova glumaca, pesnika, televizijskih vedeta i ostalih Đilasovih uposlenika!

Taman kada je Srbija pomislila da je Dragan Đilas konačno dotakao i probio političko dno zloupotrebom prošlogodišnjih majskih tragedija, pokušavši da iz monstruoznih ubistava izvuče politički profit, uverili smo se da njegove političke manipulacije i mahinacije zapravo nemaju ni dno ni granicu, kaže narodni poslanik Dejan Bulatović.

15.08.2024

14:47

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija