• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/DW

22.01.2022

22:14

SKANDAL, BITAN ČOVEK NEMAČKE PODNEO OSTAVKU ZBOG DIVLJENJA PREMA PUTINU Bože moj, poštovanje je jeftino, a Rusija je STARA I VAŽNA! (Video)

printscreen

Vesti

SKANDAL, BITAN ČOVEK NEMAČKE PODNEO OSTAVKU ZBOG DIVLJENJA PREMA PUTINU Bože moj, poštovanje je jeftino, a Rusija je STARA I VAŽNA! (Video)

Podeli vest

Viceadmiral Kaj-Ahim Šenbah podneo je ostavku na mesto šefa nemačke mornarice nakon što je javno rekao da je Krim izgubljen za Ukrajinu i da Vladimir Putin „verovatno” zaslužuje poštovanje

Nemačka se u subotu suočila sa diplomatskim incidentom nakon komentara načelnika mornarice Kaj-Ahima Šenbaha o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i krizi u Ukrajini. Šenbah se povukao sa svoje funkcije kasno u subotu.

„Zamolio sam ministarku odbrane Kristin Lambreht da me odmah razreši dužnosti“, rekao je viceadmiral Kej-Akim Šonbah u izjavi koju je citirala agencija Rojters.

"Ministar je prihvatio moj zahtev“, dodao je on. Taj potez je podstaknut govorom koji je Šenbah održao tokom posete Indiji. Govoreći na Institutu za odbrambene studije i analize Manohar Parikar, nemački viceadmiral je rekao da Putin „verovatno“ zaslužuje poštovanje.

„Ono što on zaista želi je poštovanje“, rekao je viceadmiral, govoreći na engleskom u primedbama koje su postavljene na video snimku na Jutjubu.

„I, Bože moj, davanje poštovanja nekome je jeftino, čak i bez ikakvih troškova... Lako mu je dati poštovanje koje zaista zahteva — a verovatno i zaslužuje“, rekao je Šenbah, nazivajući Rusiju starom i važnom zemljom. Šenbah je rekao da se treba pozabaviti ruskim akcijama u Ukrajini, ali je dodao da je „poluostrvo Krim nestalo: nikada se neće vratiti — to je činjenica“.

Foto: Tanjug/AP

Primedbe su direktno bile u suprotnosti sa zvaničnim stavom EU i SAD. Vašington i njegovi saveznici kažu da je moskovsko pripajanje poluostrva Ukrajini 2014. bilo neprihvatljivo i da mora biti poništeno. U subotu je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je pozvalo nemačku ambasadorku Anku Feldhuzen da istakne „kategoričku neprihvatljivost“ Šenbahovih komentara. Šenbah se izvinjava na Tviteru Komentari načelnika mornarice dolaze u trenutku kada je Rusija okupila desetine hiljada vojnika na ukrajinskim granicama i mnogi su zabrinuti da bi invazija mogla biti u pripremi. Rusija je negirala bilo kakvu planiranu agresiju na Ukrajinu. Nemačka vlada nije dala zvaničnu izjavu, iako se ogradila od Šenbahovih komentara u subotu.

„Sadržaj i izbor reči u izjavama ni na koji način ne odgovaraju stavu Saveznog ministarstva odbrane“, rekao je portparol nemačkog ministarstva odbrane za javni servis ZDF. Šenbah sada mora da se objasni svom nadređenom, generalnom inspektoru Eberhardu Zornu, saopštilo je ministarstvo. Pored toga, nemačka vladajuća koalicija će u ponedeljak razgovarati o izjavama šefa mornarice, izvestio je ZDF. Sa svoje strane, Šenbah je uputio izvinjenje na svom Tviter nalogu.

„Nema potrebe da se prepiremo: to je očigledno bila greška“, tvitovao je on.
 

 

 


„Moje primedbe o politici odbrane tokom razgovora u istraživačkom centru u Indiji odražavale su moje lično mišljenje u tom trenutku. One ni na koji način ne odražavaju zvanični stav ministarstva odbrane“, napisao je on.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Nemačku da odbaci Šenbahove komentare u vezi sa Krimom, rekavši da oni podrivaju napore za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

„Ukrajina je zahvalna Nemačkoj na podršci koju je već pružila od 2014. godine, kao i na diplomatskim naporima za rešavanje rusko-ukrajinskog oružanog sukoba. Ali sadašnje izjave Nemačke su razočaravajuće i suprotne su toj podršci i naporima“, navodi ukrajinski Forin rekao je ministar Dmitro Kuleba na Tviteru.

„Nemački partneri moraju da prestanu da podrivaju jedinstvo takvim rečima i postupcima i da ohrabruju (ruskog predsednika) Vladimira Putina da pokrene novi napad na Ukrajinu“, dodao je Kuleba.

Kijev je takođe istakao svoje „duboko razočarenje“ stavom nemačke vlade „o neuspehu u pružanju odbrambenog oružja Ukrajini“. Nedostatak podrške za oružje je još jedna tačka sporenja između dve zemlje. Nemačka je u petak navodno otišla toliko daleko da je blokirala Estoniju da pošalje svoje oružje nemačke proizvodnje Ukrajini. Berlin već dugo tvrdi da ne podržava slanje oružja u aktivne zone sukoba i naglašava da bi takve isporuke ometale pregovore i mirno rešavanje krize.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

Licno mu cestitam na hrabrosti, covek zna da to sto se dogadja nema veze sa Krimom vec sa invazijom Amera na Ukrainu.

Marcco

pre 2 godine

Znači, smenio ga Vašington a ministarka odbrane, koja je pre toga bila ministarka pravde i zaštite potrošača, a pre toga ministarka za porodične odnose, a pre toga pomočnik ministra finansija... (u sve se razume kao i neki naši večiti ministri svega i svačega), je samo prihvatila nareenje.

Bajurina

pre 2 godine

Tako u demonkratiji prolaze oni Koji misle drugacije ha ha ha ha

Greta Wood

pre 2 godine

Moje ime je Greta Wood, tako sam uzbuđena što sam pronašla čarobnjaka koji je pravi, pošten i radi ono što kaže da će učiniti, trebalo je 24 sata da se moja žena vrati kući i nakon pomoći dr Ogundelea… blagoslovio te i moj Bog neka te čuva i čuva. Rekao sam mu da ću podijeliti svoje svjedočenje u znak zahvalnosti, pa ako vam treba pomoć, savjetujem vam da ga kontaktirate na WhatsApp ili Viber chat: +27638836445. E-pošta: ogundeletempleofsolution@gmail.com. On je čovjek od riječi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija