• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.01.2022

08:45

BA.2 podvarijanta OMIKRONA PRETI EVROPI, utvrđen u Austriji! Za OVO nema OBJAŠNJENJA!

Pixabay

Vesti

BA.2 podvarijanta OMIKRONA PRETI EVROPI, utvrđen u Austriji! Za OVO nema OBJAŠNJENJA!

Podeli vest

Na severu Evrope brzo se širi podvarijanta soja omikron virusa korona BA.2, koja je utvrđena i u Austriji. Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva istražuje taj soj

Podvarijanta omikrona BA.2 zahvatila je Norvešku, Švedsku i Veliku Britaniju. U Danskoj je potisnula osnovni soj BA.1 i postala dominantna.


Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva u petak je označila BA.2 kao varijantu koja se istražuje i navela da će dalje da je analizira. Dr Mira Čand, direktorka u toj agenciji, navela je da je priroda virusa da evoluiraju i mutiraju, tako da je za očekivati da se pojavljuju nove varijante.


BA.2 nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost, prenosi Rojters.

Foto: AP/Tanjug


- Naš kontinuirani genomski nadzor nam omogućava da ih otkrijemo i procenimo da li su značajni - navela je doktorka.


U Velikoj Britaniji su identifikovane 53 sekvence podvarijante BA.2.


Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva je saopštila da je 40 zemalja prijavilo sekvence BA.2, pri čemu je najviše uzoraka prijavljeno u Danskoj, a zatim slede Indija, Britanija, Švedska i Singapur.


Broj obolelih od podvarijante BA.2 u Danskoj je brzo rastao. Od ukupnog broja obolelih od korone u poslednjoj nedelji 2021. godine, 20 odsto njih su oboleli od BA.2, a 45 odsto u drugoj nedelji 2022.


Nema objašnjenja za brzi rast broja obolelih


Anders Fomsgard, istraživač na danskom Institutu "Statens Serum" rekao je da nema još nema objašnjenje za brzi rast broja obolelih, dodajući da je zbunjen, ali ne i zabrinut.


- Možda je otporniji na imunitet u populaciji, što mu omogućava da zarazi više. Još ne znamo - rekao je Fomsgard.

Foto: Freepik.com


Prvobitna analiza koju je uradio Institut nije pokazala razliku u hospitalizacijama za BA.2 u poređenju sa BA.1.


Sistematskom analizom otpadnih voda BA.2 ustanovljen je i u Austriji.


Za sada nije mnogo poznato o podvarijanti omikrona, rekao je genetičar Urlih Eling austrijskoj agenciji APA. Navodi da mutacija soja pokazuje da samo široko postavljen imuni odgovor može voditi ka endemiji, preneo je javni servis.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija