• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.01.2022

08:56

UPLAKANA MAJKA OČAJNA! Samo 12 dana nakon porođaja moram na posao IAKO MI JE DETE U BOLNICI

printscreen

Vesti

UPLAKANA MAJKA OČAJNA! Samo 12 dana nakon porođaja moram na posao IAKO MI JE DETE U BOLNICI

Podeli vest

Nehumani odnos prema porodiljama u Americi naterao je suze na oči Rebeki Šumard koja je morala da se vrati na posao samo 12 dana nakon porođaja!

Ova 26-godišnja medicinska sestra porodila se u 27. nedelji trudnoće, beba je završila na odeljenju neonatalne intenzivne nege, a ona, umesto da bude uz dete koje sebori za život morala je da radi:

- Morate se vratiti na posao 12 dana nakon što ste u 27. nedelji rodili prevremeno rođenu bebu  da biste ono malo porodiljskog mogli da provete s njom kad bude otpuštena s intenzivne njege - napisala je Rebeka uz snimku na kojem plače dok sedi za stolom na radnom mestu. 

Foto: printscreen

Rebeka Šumard uplakana

- Pokušavate da se izmuzete na svaka tri sata, ali nema dovoljno osoblja. Vaša zaliha mleka se smanjuje nakon osam nedelja od porođaja. Pitaš se hoćeš li uopše imati mleka kad beba dođe kući? Što rade drugi roditelji dece koja su na intenzivnoj nezi? Kako neko može sebi priuštiti da za to vreme bude uz dete? Kako se može nositi s osećajem krivice kad mora da radi, a ne može biti uz svoju bebu? Ovo je Amerika - zaključila je ova mama.

 

 

Porodiljsko odsustvo u Americi je veoma komplikovano. SAD ne daju svojim građanima plaćeno odsustvo. Šest slobodnih nedelja mogu dobiti samo majke koje rade u firmama koje nude kratkoročno osiguranje. Tih šest nedelja, povećava se na osam ako se žena porodila carkim rezom Ipak, zanimljivo je da samo 42 odsto radnika i privatnom sektoru u Ameerici ima pristup top plaćenom odsustvu. Zbog toga majke koriste bolovanje, neiskorišćene dane godišnjeg odmora i slobode dane kako bi bile sa svojim bebama

Foto: printscreen

Rebeka sa bebom

Prema Zakonu o porodičnom i medicinskom odsustvu iz 1993., roditelji mogu uzeti do 12 nedelja neplaćenog odsustva dopusta za rođenje, udvajanje ili udomljavanje deteta, ali samo ako rade u firmama s 50 i više zaposlenih. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kazo

pre 2 godine

Je li to taj čuveni "američki način života"?

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Trener Partizana: Uradili smo sve da vratimo Lučića i Milutinova
Partizan

Trener Partizana: Uradili smo sve da vratimo Lučića i Milutinova

Partizan je prethodnih godina uradio sve da vrati Vladimira Lučića i Nikolu Milutinova, ali kad nešto ne ide, onda ne ide, otkriva pomoćni trener Partizana Vladimir Androić! Prvi saradnik legendarnog Željka Obradovića poručuje da je klub iz Humske nameravao da vrati dvojicu dugogodišnjih reprezentativaca, ali da pošto to nije uspeo, okrenuo se pojačanjima iz inostranstva.

04.09.2024

10:01

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira
Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira

Fruškogorski manastiri nisu samo mesta duhovnosti koja se pohode svaki put kada je potrebno pronaći utočište i duševni mir, već i značajni centri istraživanja i proučavanja prošlosti. Zahvaljujući istrajnosti i kontinuitetu postojanja, oni danas baštine i od zaborava čuvaju neke od najvažnijih priča iz davnina, značajnih kako za Frušku goru, tako i za Vojvodinu i čitavu Srbiju.

03.09.2024

23:07