• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

24.01.2022

16:30

SAD SPREMILE PONUDU PUTINU - RUSIJI DONBAS I KRIM, OSTATAK UKRAJINE BIĆE NEUTRALNA DRŽAVA! The National Interest otkriva šta se kuva iza pozornice...

Vesti

SAD SPREMILE PONUDU PUTINU - RUSIJI DONBAS I KRIM, OSTATAK UKRAJINE BIĆE NEUTRALNA DRŽAVA! The National Interest otkriva šta se kuva iza pozornice...

Podeli vest

Pregovori između SAD i Rusije mogli bi da se ispostave kao poslednja pogodba, u kojoj bi Zapad mogao da prizna suverenitet Moskve nad Krimom, a Ukrajina rizikuje da ponovi sudbinu Austrije. Ovo mišljenje deli i američki analitičar Stiven Sabo, prenosi The National Interest

Poslednjih meseci odnosi između Rusije i zapadnih zemalja su se značajno pogoršali, a Ukrajina je postala razlog za to. Ova zemlja želi da postane članica NATO-a, dok Moskva namerava da spreči svog suseda da uđe u zapadni vojni blok.

Prema Stivenu Sabou, SAD i Rusija mogu da pribegnu austrijskom scenariju da reše ukrajinski problem. Ovo prenosi The National Interest (NI). 

- Godine 1955. Sovjetski Savez i zapadne zemlje potpisale su sporazum prema kojem je Austrija postala jedinstvena i neutralna država. To je dovelo do povlačenja sovjetskih i zapadnih trupa iz Austrije, jedinog puta kada je SSSR povukao trupe iz Evrope tokom Hladnog rata. Gledajući današnju situaciju u Ukrajini, zašto slično rešenje ne bi funkcionisalo - navodi on.

Ekspert smatra da bi SAD i njihovi zapadni partneri mogli da ponude Ruskoj Federaciji dogovor, po kome bi obe strane morale da garantuju neutralnost Ukrajine.

MOSKVA ISMEVA AMERE I BRITANCE! BEŽITE IZ UKRAJINE KAO IZ KABULA! Evakuaciju diplomata iz Kijeva za Rusiju je smehotresna...

Ugovor bi takođe mogao da se dotakne spornih tema o razmeštanju američkih protivraketnih odbrambenih sistema u Evropi i razmeštanju ruskih trupa. Osim toga, Rusija će zadržati Donbas i Krim.

- Donbas, koji je zapravo izgubljen za Ukrajinu, može biti integrisan u Rusiju kao deo sporazuma. Krim će takođe ostati u sastavu Ruske Federacije - rekao je Stiven Sabo.

Ishitrena i nepripremljena najava na samitu NATO-a 2008. u Bukureštu o mogućem članstvu Ukrajine i Gruzije u NATO-u bila je velika strateška greška koju je Bušova administracija progurala uprkos protivljenju Nemačke i Francuske.

(FOTO) NA ČEMU SU MILOGORCI! NOVAKU ĐOKOVIĆU ZABRANITI ULAZAK U CRNU GORU, sreo se sa mitropolitom Joanikojem, to je ravno "državnom udaru"!

Čak i ako bi Ukrajina želela da postane članica NATO-a i Evropske unije, nema razloga zašto bi to bilo prihvatljivo ili u interesu SAD ili EU.

Ako Ukrajina bude imala sreće, onda bi, prema Stivenu Sabou, mogla da postane sledeća Austrija. Očuvanje trenutne strateške neizvesnosti nikome ne ide na ruku, tako da strane treba da reše ukrajinski problem.

- Ni Zapad ni Rusija nisu zainteresovani za nastavak konfrontacije oko Ukrajine. Kada američki i ruski timovi nastave pregovore o Ukrajini, trebalo bi da gledaju na Austriju kao izlaz - rekao je stručnjak za The National Interest

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
Live TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

28.03.2024

09:39

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija