• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/BBC

24.01.2022

20:36

"Molim vas, pomozite, talibani su došli u moju kuću, moje sestre su..." OVO SU POSLEDNJE REČI ŽENE IZ KABULA... Posle toga GUBI JOJ SE SVAKI TRAG! /VIDEO/

Printscreen/Youtube/Too Young to Wed

Vesti

"Molim vas, pomozite, talibani su došli u moju kuću, moje sestre su..." OVO SU POSLEDNJE REČI ŽENE IZ KABULA... Posle toga GUBI JOJ SE SVAKI TRAG! /VIDEO/

Podeli vest

Nakon dvadeset godina nasilne borbe i gubitka desetina hiljada civila, talibani su preuzeli vlast u Avganistanu brutalnim silama

Uprkos tome, avganistanske žene odbijaju da budu zastrašene i da se povinuju šerijatskim zakonima.

Tamana Zariabi Pariani jedna je od tih žena. Potrebna je sva moguća hrabrost da se suprotstavite naoružanim ljudima koji žele da vam oduzmu skoro sve što ste postigli u životu.


Prošlog vikenda Tamana se pridružila desetinama drugih žena koje su tražile pravo na rad i pravo na obrazovanje.

Demonstrante su prskali biber sprejom talibanski borci, a jedan svedok je rekao da su ih omamljivali elektrošokovima.

Nakon što se njihov glas čuo, vratile su se kući, a neke od nih bile su uplašene da su ih pratili.

Oko 20 čsova naoružani ljudi ušli su u stambeni blok Tamane Parjani u kabulskom naselju Parvan 2, ona je bila sama kod kuće sa sestrama, a nepozanti muškarci su počeli da razbijaju vrata.
 

- Molim vas, pomozite, talibani su došli u moju kuću, moje sestre su kod kuće - pozvala je gospođa Pariani na video snimku koji je objavljen na društvenim mrežama.

- Ne želimo vas ovde - vrisnula je i dodala: Vratite se sutra, možemo razgovarati sutra.

- Ne možete ući u ovo doba noći, upomoć, talibani su došli u moju kuću - rekla je ona pre nego što je video završen.

Od kada su talibani preuzeli vlast 15. avgusta, žene su se žalile da su sada zatvorenici u svojim domovima.

Tamana Pariani je nestala već par dana.

- Otišao sam u njen stan da pokušam da joj uđem u trag, međutim, u kući nije bilo nikoga. Veliki blatnjavi otisak čizme još je bio vidljiv na ulaznim vratima - rekao je njen prijatelj.

Komšije kažu da je Pariani odvedena zajedno sa svoje dve sestre i da od tada niko nije bio u stanu. Komsšije takođe pretpostavljaju da je "naoružana grupa" odvela sestre.

Pod vlašću talibana, Avganistan je postao jedina zemlja na svetu koja javno ograničava obrazovanje na osnovu pola, što je glavna prepreka u talibanskoj potrazi za legitimitetom i ukidanju sankcija.

Redovni protesti žena koje ističu ovo pitanje su izvor sramote za grupu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija