• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/radio sarajevo/klix

25.01.2022

08:36

SARAJEVO PRED KOLAPSOM NA MINUS 15! Poslata urgentna poruka, oglasile se sve službe, DANAS DAN ODLUKE!

Pixabay

Vesti

SARAJEVO PRED KOLAPSOM NA MINUS 15! Poslata urgentna poruka, oglasile se sve službe, DANAS DAN ODLUKE!

Podeli vest

Građani Sarajeva sinoć su dobili neprijatnu vest - Toplane su navele da bi danas veliki broj građana glavnog bh. grada mogao ostati bez grejanja

Razlog je to što je Sarajevogas krenuo sa isključenjem Toplana sa gasnog sistema zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog gasa. U međuvremenu je stiglo i saopštenje Sarajevogasa u kojem su naveli da i danas imaju ograničenu isporuku gasa od strane dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdevanje svih kupaca.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović za portal Radiosarajevo.ba rekao je da je ovo "udar na Kanton Sarajevo".

"Sutra će moje kolege završiti ovaj problem. Energoinvest je generalni krivac. Isporučuje 950.000 Sarajevogasu, a treba 1,2 miliona. Moramo sutra da osiguramo oko 500 kubnih metara za narednih pet dana", rekao je Hadžiahmetović za portal Radiosarajevo.ba.

Međutim, oglasio se i Energoinvest - koji navode da su ove dve kompanije već ranije obavestili o novonastaloj situaciji.

"Energoinvest obaveštava da je saglasno naručenim količinama gasa od strane Sarajevogasa kao distributera gasa za Kanton Sarajevo, što uključuje i snabdevanje gasom Toplana Sarajevo, u jučerašnjem danu tj. 23.01.2022. godine isporučio količinu gasa od 1.013.307 Sm3, što čini 18,5 posto više od prosečne dnevno naručene količine gasa za januar 2022. godine, a koja iznosi 854.839 Sm3. Ista količina gasa očekuje se da će biti isporučena i danas dana 24.1.2022. godine kada se sumira potrošnja", navodi se u saopštenju.

Energoinvest obaveštava javnost da je u subotu 22.1.2022. godine poslao poruku Sarajevogasu i Toplanama, obaveštavajući ih da je spreman da naruči i dodatne količine gasa za šta je potrebna saglasnost i narudžbina Sarajevogasa, ukoliko ne postoje druga alternativna rešenja zagrevanja uoči dolazaćeg ledenog talasa.

"Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim tržišnim cenama koje daleko prevazilaze cenu gasa kojim se redovno snabdevamo od strane Gazproma. Na ovu inicijativu Energoinvest nije dobio nikakav odgovor ni od strane Sarajevogasa ni od strane Toplana", navodi se u saopštenju.

Foto: AP/Photo

Energoinvest je juče stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentni mejl Sarajevogasu sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa gasom, da se najkasnije do 8 sati danas 25.1.2022 pismeno izjasne i daju potvrdu o porudžbini dodatnih količina gasa.

"Smatramo da je ovim Energoinvest preduzeo sve raspoložive akcije u cilju normalizacije snabdevanja prirodnim gasom", navodi se u saopštenju.

Inače, Sarajevo jutros je okovan ledom. Prema dnevnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutarnja temperatura je oko -15, a najviša će biti oko -2 stepena. Prema nekim merenjima, temperatura u Sarajevu jutros je bila i do -17 stepeni, javlja Klix.ba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija