• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.01.2022

07:49

NEČUVENO, ZAPAD IGNORISAO ZAHTEVE RUSIJE, ali sada je Kremlj na potezu! Lavrov OTKRIO: Putin sprema odgovor Zapadu!

Vesti

NEČUVENO, ZAPAD IGNORISAO ZAHTEVE RUSIJE, ali sada je Kremlj na potezu! Lavrov OTKRIO: Putin sprema odgovor Zapadu!

Podeli vest

Moskva je razočarana odgovorima SAD i NATO na ruske bezbednosne predloge jer se nisu bavili glavnim pitanjem - neširenjem Alijanse na istok. Predsednik Rusije odlučiće o narednim koracima, kaže šef ruske diplomatije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče je saopštio da je Moskva razočarana odgovorima Zapada na ruske bezbednosne predloge. On je rekao da SAD i NATO nisu odgovorili na glavno pitanje - neširenje Alijanse na istok, tako da je sada sve u rukama ruskog predsednika Vladimira Putina, koji će odlučiti kakav će naredni potez Rusija napraviti.

Lavrov je, dan nakon što su SAD i NATO predali Rusiji pisane odgovore na bezbednosne zahteve Moskve, istakao da je "izostala pozitivna reakcija druge strane" na samu srž problema.

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov


- Glavni problem je što smatramo neprihvatljivim dalje širenje NATO na istok i razmeštanje veoma destruktivnog oružja, koje može predstavljati pretnju teritoriji Ruske Federacije - podsetio je Lavrov.

Namerno izbegavanje

Princip da niko ne bi trebalo da jača svoju bezbednost na račun bezbednosti nekog drugog namerno je izbegnut
Sergej Lavrov


Prema njegovim rečima, odgovori NATO i SAD nisu se bavili tim pitanjima.


- Dokument koji smo dobili omogućava nam početak ozbiljnih razgovora, ali samo o sporednim temama. Zanimljivo je da se naše kolege na Zapadu, kad reaguju na naše predloge, uvek pozivaju na primenu dogovorenih evroatlantskih principa, ali kažu da to znači da NATO ima pravo da se širi i da niko nema pravo da to zabrani - kazao je Lavrov.


Kako je naglasio, SAD namerno žele da izbegnu razgovor o principu nedeljivosti bezbednosti, što Rusija ne može da prihvati.


- Princip da niko ne bi trebalo da jača svoju bezbednost na račun bezbednosti nekog drugog namerno je izbegnut. Naši zapadni partneri nisu ni pomenuli deklaracije iz Istanbula i Astane u pregovorima o evropskoj bezbednosti. To ne možemo da prihvatimo - istakao je Lavrov.

Odgovori će vrlo brzo procuriti u javnost

Lavrov kaže da će odgovori NATO i SAD Rusiji vrlo brzo procuriti u javnost, iako je Moskva ispoštovala zahtev Vašingtona da ih ne objavljuje.
- Vrlo brzo će ih celokupna javnost videti jer, kako su nam naše američke kolege rekle, dokument je napisan uz saglasnost saveznika SAD i Ukrajine. Stoga, ne sumnjam da će uskoro procuriti - kazao je Lavrov.


Ruski diplomata najavio je da će Moskva ubrzo poslati zvaničan zahtev SAD i NATO da objasne zašto odredbe principa nedeljivosti bezbednosti posmatraju odvojeno.

Rakete u Južnoj Americi?

Kad je reč o narednom potezu Rusije, Lavrov je istakao da će o tome odlučiti predsednik Putin.

- Nakon međuresornih konsultacija, izvestićemo predsednika o svemu, a zatim će on odlučiti o narednim koracima - zaključio je Lavrov.

Izbacuju ruskog ambasadora iz SAD

Ruska ambasada u SAD saopštila je da je 27 ruskih diplomata juče moralo da napusti Ameriku, a ambasadoru Anatoliju Antonovu zaprećeno je da će morati da ode do aprila, kad mu ističe viza. Da se to ne bi dogodilo, Vašington traži da Moskva izda vize obezbeđenju američkog diplomatskog predstavništva u Rusiji, koje je ranije proterano kao odgovor na isti takav potez SAD.


Danima se, inače, spekuliše da bi Putin mogao da odgovori tako što će poslati nuklearne rakete na sam prag SAD. Dosad je Rusija o tome, navodno, razgovarala sa Kubom, Venecuelom i Nikaragvom. Pojedini mediji preneli su da bi Putin mogao da napravi i vojni savez sa Kinom kako bi primorao NATO da se vrati na granice iz 1997. Dve zemlje su tradicionalni saveznici i obe pokušavaju da se odupru agresiji Zapada.

Peskov: Malo razloga za optimizam

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da Moskva neće žuriti sa izvlačenjem zaključaka, ali istakao je da postoji malo prostora za optimizam.
- Ruski predsednik Vladimir Putin ima sve papire. Naravno, potrebno je neko vreme da bi oni bili analizirani. Nećemo žuriti ni sa kakvim zaključcima. Međutim, na osnovu onoga što su naše kolege izjavile o glavnim kategorijama navedenim u tim dokumentima, ne možemo reći da su naša razmišljanja uzeta u obzir ili da je pokazana spremnost da se naša zabrinutost uzme u obzir. Kremlj smatra da ima malo razloga za optimizam - rekao je Peskov.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija