• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.01.2022

20:44

ŠOK I NEVERICA U SVETU, PUTIN ODIGRAO MNOGO KRUPNIJU IGRU Amerikanci su iscrpljeni, NATO posvađan, supersile na testu...  Zbog predsednika Rusije KRAJ svetskog poretka koji poznajemo

Beta

Vesti

ŠOK I NEVERICA U SVETU, PUTIN ODIGRAO MNOGO KRUPNIJU IGRU Amerikanci su iscrpljeni, NATO posvađan, supersile na testu... Zbog predsednika Rusije KRAJ svetskog poretka koji poznajemo

Podeli vest

CNN u najnovijoj analizi ocenjuje kako je su ovaj period i vreme zbunjujućie za Amerikance kada je u pitanju spoljna politika SAD-a, jer dok vlada s jedne strane objašnjava zašto je vreme za povlačenje iz Avganistana, s druge strane pruža uverenja kako je vreme da se stane uz Ukrajinu

Prema pisanjima Američkog CNN-a navode da je ovo trenutak kada Amerikanci žele da njihova vojska ima što manji angažman u inostranstvu, zbog čega je NATO pod pritiskom, dok autokratske sile sa ekspanzivnim sklonostima, poput Rusije i Kine, postaju sve smelije i ponašaju se kao saveznici.

“Era Amerike kao supersile je na testu širom sveta”, navodi se u analizi.

Kada je reč o istočnoj Evropi, u tekstu je ocenjeno da tačno 30 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusija preduzima manevre radi daljeg prodora u Ukrajinu, dok Vladimiru Putinu, kako tvrdi CNN, posebno smeta postsovjetski uspon NATO-a.

Navodi se i da je Bajdenova administracija stavila 8.500 američkih vojnika u pojačanu pripravnost za raspoređivanje u istočnoj Evropi kako bi odvratila Rusiju i uverila ostale članice NATO-a u odlučnost Amerike.

Osvrnuvši se na region Zapadne Evrope, CNN navodi da tu američkom uticaju treba podrška i da Amerika, u nastojanju da ujedini NATO protiv Rusije, igra ulogu energetskog brokera koji traži garancije o isporukama energenata sa Bliskog istoka i iz Azije kako bi umanjila moć Rusije koja je glavni snabdevač Nemačke prirodnim gasom.

U području Azije, kako se navodi u analizi, Kina testira autonomiju Tajvana, šaljući svoje ratne avione u misije u blizini Tajvana, dok su se na Bliskom istoku, baze američke vojske u Iraku i Siriji ove godine našle pod napadom.

Foto: AP/Photo

“Sve ove situacije se godinama stvaraju, ali se postavlja pitanje kakvu će ulogu SAD igrati u budućnosti”, ocenjeno je u analizi.

Navodi se i da sukob oko Ukrajine sada sugeriše da protivnici SAD “osećaju slabost”.

“Uprkos Bajdenovim uveravanjima da se ”Amerika vratila”, haotično povlačenje iz Avganistana prošle godine pokrenulo je pitanja o nadležnostima i posvećenosti SAD”, piše CNN-ov analitičar Stiven Kolinson.

U većinu tih pitanja je, prema tom članku, direktno ili indirektno uključen Putin – od Ukrajine preko Sirije do Azije, ali niko, prema rečima Kolinsona, sa sigurnošću ne zna šta Putin želi. Ipak, Fiona Hil, viši saradnik na Institutu Brukings i bivši stručnjak za Rusiju u Beloj kući, iznosi ubedljiv argument u “Njujork tajmsu” da ona tačno zna šta Putin traži, barem u pogledu Ukrajine.

“Putin želi da deložira Sjedinjene Države iz Evrope”, tvrdi Hil.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija