• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji. hr

01.02.2022

12:08 >> 13:27

"BUDITE SPREMNI, OPASNO JE!" IDE LI OVA NEVOLJA KA SRBIJI? Hrvatski meteo-zavod izdao CRVENO upozorenje

Vesti

"BUDITE SPREMNI, OPASNO JE!" IDE LI OVA NEVOLJA KA SRBIJI? Hrvatski meteo-zavod izdao CRVENO upozorenje

Podeli vest

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala, srednje i južne Dalmacije zbog veoma "opasnog vremena" i "opasnosti po zdravlje i život ljudi"

Izdao je i narandžasto upozorenje za Splitski i Dubrovački region, kao i Kvarner, upozorila je Uprava civilne zaštite.

"Vreme je veoma opasno i podrazumeva visok stepen opasnosti po zdravlje, pa čak i situacije opasne po život, posebno za pomorce. Takođe postoji značajan rizik od oštećenja obalske infrastrukture. Budite svesni opasnosti i obratite pažnju i pratite najnovije vremenske izveštaje. Savetujemo građanima da izbegavaju putovanja i boravak u blizini ugroženih obalnih područja. Vrlo je verovatno da trajekti neće ploviti, pa ako putujete, vodite računa o saobraćajnim informacijama", navodi se u upozorenju.

Foto: YoutubePrintscreen/Dalmacija Danas

Na području splitskog i dubrovačkog regiona mestimično duva olujna bura i severni vetar, uz moguće orkanske udare. Najjači udari vetra su 65-145 km/h.

"Budite spremni na oštećenja, strukturna oštećenja i rizik od povreda od počupanog drveća, slomljenih grana i letećih ostataka. Moguć je prekid saobraćaja i prekid isporuke električne energije", upozoravaju se građani.

Na području Kvarnera i Kvarnerića mestimično duva jaka i veoma jaka bura sa najjačim udarima vetra od 35-55 čvorova (65-100 km/h). Na području severne Dalmacije duvaju veoma jaka bura i tramontana, sa najjačim udarima vjetra od 35-60 čvorova (65-110 km/h).

"Očekujte i budite spremni za olujne brzine vetra u kombinaciji sa lokalnim visokim talasima koji su već ili će biti generisani. Za upravljanje plovilom u ovim uslovima potrebno je veliko iskustvo i adekvatno opremljena plovila. Preporučuje se da pomorci bez adekvatnog iskustva potraže sigurno utočište pre pojave potencijalno opasnih vetrova i talasa. Verovatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, vodite evidenciju o saobraćajnim informacijama", kaže se u upozorenju građanima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đurđev uputio jasnu poruku: Sve snage usmeriti na očuvanje države i zaštitu nacije!
Politika

Đurđev uputio jasnu poruku: Sve snage usmeriti na očuvanje države i zaštitu nacije!

Ponašanje opozicije kakvo smo juče videli u Narodnoj skupštini se moglo i očekivati, oni su u mesecima iza nas intenzivirali svoje destruktivno ponašanje, što je kulminiralo tokom jučerašnje sednice, ali to je samo najava onoga što nas čeka u danima nakon izbora za Skupštinu grada Beograda i lokalnih izbora zakazanih za početak juna“, izjavio je poslanik i predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

03.05.2024

10:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija