• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.02.2022

07:00

ORBAN SKLOPIO PAKT SA PUTINOM! Šef vlade u Budimpešti okrenuo leđa saveznicima u EU i NATO!

tanjug

Vesti

ORBAN SKLOPIO PAKT SA PUTINOM! Šef vlade u Budimpešti okrenuo leđa saveznicima u EU i NATO!

Podeli vest

Mađarski premijer, uprkos protivljenju Zapada, otputovao u Moskvu, gde je pružio podršku ruskom lideru i sa njim razgovarao o izgradnji nuklearke Paks II, proizvodnji vakcine 'sputnjik V' i dodatnim isporukama gasa

Mađarski premijer Viktor Orban, uprkos pretnjama EU i NATO, juče je otputovao u Moskvu i sastao se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Iako Zapad preti Rusiji sankcijama, dvojica lidera su razgovarala o proširenju saradnje dve zemlje, o nuklearki Paks II, koju bi Rusi trebalo da grade u Mađarskoj, proizvodnji ruske vakcine "sputnjik V", kao i o dodatnim isporukama gasa.

Važan razgovor

Bilo mi je veoma važno da sa Orbanom razmenim mišljenje o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji
Vladimir Putin

Jačanje saradnje

Nakon što je odbio da primi NATO trupe na svoju teritoriju zbog krize oko Ukrajine, Orban je juče imao srdačan sastanak sa Putinom u Kremlju. Kako je saopšteno, dvojica lidera su razgovarala o nizu ekonomskih pitanja i saradnji dve zemlje, a Orban je naročito bio zainteresovan za povećane isporuke gasa.

- Mađarska želi da poveća uvoz prirodnog gasa iz Rusije u sklopu dugoročnog bilateralnog ugovora. S obzirom na to da u celoj Evropi trenutno vlada energetska kriza, tačnije gasna kriza, zaključivanje dugoročnih ugovora je veoma važno. Voleo bih da postignemo dogovor o povećanom obimu isporuke - rekao je Orban.

Sukob Rusije i SAD u UN

Rusija i SAD oštro su se suprotstavile u ponedeljak uveče na sastanku Saveta bezbednosti UN sazvanom zbog ukrajinske krize.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja na početku je optužio Vašington da pokušava da "stvori histeriju i zavara međunarodnu zajednicu neosnovanim optužbama".

- Administracija Džozefa Bajdena jača tenzije i retoriku da bi izazvala eskalaciju. Vi skoro navijate za to - rekao je Nebenzja.

Njegova američka koleginica pri UN Linda Tomas-Grinfild uzvratila je da je gomilanje više od 100.000 ruskih vojnika duž ukrajinske granice "najveća mobilizacija u Evropi u više decenija", i dodala da je povećan i broj sajber-napada i ruskih dezinformacija. Rekla je da tim gomilanjem trupa Rusija preti "međunarodnoj bezbednosti".

Reč je o ugovoru na 15 godina, koji su dve zemlje potpisale u septembru prošle godine, a prema kojem će Mađarima biti isporučeno 4,5 milijardi kubnih metara gasa preko dve rute - preko Austrije i preko Srbije.

Orban se interesovao i za uslove za proizvodnju vakcine protiv koronavirusa "sputnjik V" u njegovoj zemlji, a sa Putinom je pričao i o detaljnim planovima za proširenje nuklearne elektrane Paks, što je projekat vredan 12,5 milijardi evra.

Obostrana korist

Pozivamo na politička rešenja i obostrano korisne sporazume
Viktor Orban

Osim toga, Orban je sa Putinom razgovarao i o krizi oko Ukrajine.

- Moja današnja poseta je i svojevrsna mirovna misija. Voleo bih da vas uverim da niko od lidera EU i njenih država članica ne želi rat ili sukobe. Pozivamo na politička rešenja i obostrano korisne sporazume - rekao je Orban.

S druge strane, ruski predsednik je mađarskog kolegu informisao o pregovorima koje Rusija vodi sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama.

Putin: Zapad ignorisao ruske bezbednosne predloge

Vladimir Putin rekao je da je Zapad u suštini ignorisao ruske bezbednosne zahteve.

- Nisu se obazirali na tri ključna predloga Rusije. Zapadne zemlje pokušavaju da zaborave na osnovni princip nedeljivosti bezbednosti i to je nešto što je Rusija pomenula u pismu upućenom Americi, nakon što smo dobili njihove odgovore - rekao je Putin.

- Bilo mi je veoma važno da sa vama razmenim mišljenje o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji i rado ću vas informisati kako se ovaj proces razvija - rekao je Putin i istakao da je mađarska vlada predvođena Orbanom učinila mnogo za unapređenje rusko-mađarskih odnosa.

Posle izbora po starom

Ruski predsednik je podsetio da će u Mađarskoj u aprilu biti održani parlamentarni izbori.

- Obično kažemo u takvim prilikama da ćemo sarađivati sa bilo kojom vladom koja bude izabrana. Ali moram da naglasim da je vaš rad rezultirao mnogim dostignućima u interesu naroda Mađarske i Rusije - rekao je Putin Orbanu, koji mu je odgovorio da ne ide nigde jer planira da pobedi na izborima.

Boris propustio razgovor s Putinom, otputovao u Kijev

Britanski premijer Boris Džonson otputovao je juče u Ukrajinu, dan nakon što je propustio zakazani video-razgovor sa Putinom jer je bio u parlamentu, gde je morao da se izvinjava zbog toga što je pravio korona žurke u svojoj rezidenciji tokom lokdauna. Džonson se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, gde je podržao tu zemlju u trenutku "ruske agresije".

- Kao prijatelj i demokratski partner, Velika Britanija će nastaviti da podržava suverenitet Ukrajine kada je suočena sa onima koji žele da ga unište - rekao je Džonson.
Zelenski je zahvalio Džonsonu na podršci i na naoružanju koje je Britanija poslala njegovoj zemlji.

- Ovo je najveća saveznička podrška Ukrajini od 2014. godine - rekao je Zelenski.

On je ranije juče potpisao ukaz o jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine, kojim se predviđa povećanje broja vojnika za 100.000 u naredne tri godine, formiranje dodatnih 20 brigada i uvećanje broja profesionalnih vojnika.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirko

pre 2 godine

Nije Boris propustio, nego je Putin u to vreme imao sastanak sa Makronom i Dragim... Nema vremena za klovnove.

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija