• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT

02.02.2022

22:37

BRITANCI PREPLAŠENI, PREDVIĐAJU NAPAD IZ SVEMIRA! Dominantni projektili dolazi iz atmosfere, nije poznato da li ga čovek ili neka "natrprirodna sila" šalje

Vesti

BRITANCI PREPLAŠENI, PREDVIĐAJU NAPAD IZ SVEMIRA! Dominantni projektili dolazi iz atmosfere, nije poznato da li ga čovek ili neka "natrprirodna sila" šalje

Podeli vest

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je svoju strategiju odbrane iz svemira, koja plaši sve „nuklearnim napadom iz egzo atmosfere“. Međutim, dokument nudi nekoliko konkretnih predloga za suprotstavljanje takvoj pretnji

Objavljen u utorak, britanski dokument „Odbrambena svemirska strategija“ opisuje svemir kao potencijalno buduće bojno polje, prepuno pretnji u rasponu od sajber napada i antisatelitskih zaslepljujućih lasera, pa sve do „Egzo-atmosferskog nuklearnog napada“.

Takav napad, verovatno lansiran sa satelita u orbiti, bio bi „događaj trajnog udara“, navodi se u izveštaju. Međutim, ne elaborira se o verovatnoći ove vrste napada, da li su britanski protivnici blizu da poseduju takve sposobnosti, ili šta znači termin „događaj trajnog ubistva“.

Isto tako, izveštaj ne opisuje nikakva sredstva za suprotstavljanje takvom događaju, osim ponude posvećenosti „razumevanju, projektovanju i terenskim tehnologijama za zaštitu i odbranu interesa UK“ u slučaju rata u svemiru.

Umesto toga, opisuje kako Britanija planira da investira u svemirsko izviđanje, od ulaganja više od 5 milijardi funti (6,8 milijardi dolara) u satelite za nadzor „Skajnet“ do produbljivanja britanskog učešća u svemirskom odbrambenom programu „Olimpik Difender“ koji predvode SAD.

Izveštaj dolazi četiri meseca nakon što je premijer Boris Džonson predstavio Nacionalnu svemirsku strategiju Velike Britanije, za koju je vlada rekla da „cementira ambiciju Velike Britanije da postane vodeći dobavljač komercijalnih lansiranja malih satelita u Evropi do 2030. godine“. Džonson je pozdravio objavljivanje strategije kao korak ka „galaktičkoj Britaniji“, ali su ga njegovi protivnici optužili za „klasično buđenje“ da bi odvratio pažnju od domaćih pitanja.

ZAHAROVA RASTURILA ŠEFICU BRITANSKE DIPLOMATIJE! Ako je svet od nečega POTREBNO SPASAVATI, onda je to od VAŠE GLUPOSTI!

Najnoviji izveštaj opisuje Rusiju i Kinu kao „međunarodne pretnje“, navodeći da su obe zemlje testirale protivsatelitske rakete poslednjih godina. U izveštaju se posebno poziva na Rusiju da je ostavila trag svemirskog otpada nakon prošlogodišnjeg testa. Međutim, slične testove su sprovele SAD još 1980-ih i Indija 2019. godine, a nijedan nije pomenut u izveštaju Ministarstva odbrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija