• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Republika

03.02.2022

16:51

ORUŽJE NATO-a UPOTREBLJENO U DONBASU I STRAH RASTE! Gađano municijom kalibra 60 mm, Ukrajina ranije nije koristila takav kalibar

Reuters

Vesti

ORUŽJE NATO-a UPOTREBLJENO U DONBASU I STRAH RASTE! Gađano municijom kalibra 60 mm, Ukrajina ranije nije koristila takav kalibar

Podeli vest

Ukrajina je već upotrebila oružje zapadnih zemalja u Donbasu, izjavila je ministarka spoljnih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike Natalija Nikonorova

Sasvim nedavno je NATO manifestovao takvo pumpanje oružjem. Konkretno, u Jelenovki, električnoj podstanici koja je gađana municijom kalibra 60 milimetara – to je standard NATO-a. Ukrajina ranije nije koristila takav kalibar - naglasila je ona.

Prema rečima predstavnice DNR u kontakt grupi za rešavanje krize u Donbasu, Kijev dovlači na liniju razgraničenja sve više dobijenog oružja, što dovodi do novih granatiranja. Nikonorova je u intervjuu za Sputnjik napomenula da Zapad time podstiče Kijev na agresiju.

- Sa stanovišta Donbasa, isporuke oružja zapadnih zemalja Ukrajini i jačanje stranog vojnog prisustva u zemlji izgledaju kao otvoreno agresivne, militarističke akcije. Ukrajinu sada pumpaju oružjem, instruktorima, vojskom, koja definitivno neće prosto nestati tek tako - dodala je.

Prema njenim rečima, Kijev je prebacio na kontakt liniju u Donbasu 120.000 pripadnika snaga bezbednosti. Ministarka je apelovala na zemlje-garante Minskih sporazuma da spreče isporuke oružja i nateraju Kijev da primenjuje dogovore.

- Za Donbas je očigledno da su nova borbena dejstva – nove žrtve. Upravo zbog toga ulažemo sve napore, koristimo sve instrumente koje imamo da sprečimo takav razvoj situacije. Nadamo se da će ona ostati u diplomatskom, pregovaračkom koloseku - konstatovala je ona.

O inicijativi isporuka ruskog oružja Donbasu

Istovremeno, ministarka se osvrnula na nedavni predlog u Državnoj dumi Rusije o isporukama ruskog oružja Donbasu, rekavši da DNR pozdravlja tu inicijativu. U slučaju da odluka o isporukama ruskog oruža bude doneta, to će omogućiti republikama Donbasa da se suprotstave oružju koje Zapad isporučuje Kijevu, ocenila je diplomata.

- Znamo kakva najnovija oprema se isporučuje Ukrajini i moramo nekako da joj pružimo otpor. Slažemo se sa stavom koji je iznela Rusija da je snabdevanje oružjem samo jedne strane u sukobu – gušenje druge strane u sukobu - saopštila je Nikonorova.

O posebnom statusu Donbasa

Komentarišući jučerašnju izjavu šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe da „Donbas neće dobiti poseban status“, ministarka je ocenila da ukrajinske vlasti žive u izmišljenoj stvarnosti, gde nema objektivnih zakona ni pravila.

Prema njenim rečima, potreba da se sa DNR i LND usaglasi i aspekt posebnog statusa, uključujući relevantne amandmane na Ustav Ukrajine, kao i sva pitanja budućnosti Donbasa bez izuzetka, sadržana je u kompleksu mera za primenu Minskih sporazuma i u saopštenju o rezultatima samita „normandijske četvorke“.

Foto: printscreen

Upravo su zahtevi tih dokumenata „uklesani u kamenu“, naglasila je Nikonorova.

Zakon o posebnom statusu Donbasa Vrhovna rada je usvojila 2014. godine, ali on i dalje nije stupio na snagu. Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija