• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

03.02.2022

18:06

RAZNEO CEO SPRAT I U SMRT SA SOBOM POVEO ŠESTORO DECE! Bajden likuje zbog smrti najvećeg teroriste sveta, prvi snimci iz terorističkog legla uteruju strah

AP/Tanjug

Vesti

RAZNEO CEO SPRAT I U SMRT SA SOBOM POVEO ŠESTORO DECE! Bajden likuje zbog smrti najvećeg teroriste sveta, prvi snimci iz terorističkog legla uteruju strah

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je smrt vođe Islamske države Abu Ibrahima al-Hašimija al-Kurajšija, naslednika Abu Bakr al-Bagdadija, koji je neutralisan u sličnoj operaciji 2019. godine

"Američke specijalne jedinice uspešno su u sredu uveče sprovele protivterorističku misiju na severozapadu Sirije" rekao je Bajden dodajući da je u akciji stradalo najmanje 13 ljudi, među kojima šestero dece i četiri žene. Bombu kojom su ubijeni civili aktivirao je vođa ISIS-a, tvrde američki zvaničnici.

Na fotografijama kuće koju su napali Amerikanci vidi se da je treći sprat potpuno srušen. Prema Bajdenovim tvrdnjama, kao i drugih zvaničnika, bombu koja je raznela treći sprat kuće aktivirao je sam vođa ISIS-a, pri čemu je ubio sebe i svoju porodicu.

Abu Ibrahim al-Hašimimi al-Kurajši vodio je Islamsku državu od smrti njenog utemeljitelja Abu Bakr al-Bagdadija, koji je takođe poginuo aktivirajući eksploziv tokom američke operacije 2019. godine. Kurajši je bio vrlo tajnovit otkad je nasledio Bagdadija koji je terorističku grupu vodio na vrhuncu samoproglašenog kalifata u delovima Sirije i Iraka pod kojim su bili milioni ljudi.

Nakon poraza na bojnom polju pre gotovo tri godine, Islamska država je izvodilao gerilske terorističke napade u Iraku i Siriji. Brojne džihadističke grupe povezane s Al Kaidom deluju na severozapadu Sirije, poslednjem velikom uporištu pobunjenika protiv predsednika Bašara al-Asada u deset godina dugom ratu, a upravo tame se skrivaju i čelnici ISIS-a.

Bez napada dronom

Opisujući operaciju u sirijskoj provinciji Idlib, u selu Atma, Bajden je rekao da su preduzete mere kako bi se izbegle civilne žrtve. Međutim, terorista je odlučio da digne ceo treći sprat kuće u vazduh, i tako poveo u smrt sa sobom više članova svoje porodice, baš kao što je to uradio i njegov prethodnik", rekao je Biden.

Američki specijalci naišli na žestok otpor

BBC je objavio detalje akcije u kojoj je ubijen vođa ISIS-a. Oko ponoći je sletelo nekoliko američkih helikoptera. Radi se o delu provincije koja je u blizini granice Turske i Sirije.

 

 

Lokalni izvori navode da su američki specijalci naišli na čvrst otpor kao i da su na njih pucali i iz protivavionskih topova montiranim na vozila. Pucnjava i eksplozije odjekivali su područjem gotovo dva sata, a potom su helikopteri odleteli. Radilo se o najvećoj operaciji američkih specijalaca od napada u kojem je ubijen Abu Bakr al-Bagdadi 2019. godine.

Bajden uživo pratio operaciju

Bela kuća je na Tviteru objavila fotografiju koja prikazuje američkog predsednika Džoa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris kako uživo prate operaciju u kojoj je u Siriji ubijen vođa Islamske države.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija