• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Klix ba

03.02.2022

22:09

ŠOK OTKRIĆE KAKVO SE NIKADA NIJE DESILO, PRŠLJEN DETETA REŠIO MISTERIJU STARU 1,5 MILIONA GODINA Naučnici iskopali kost koja je dokaz ljudskog postojanje od jako, jako davno...

printscreen Twitter

Vesti

ŠOK OTKRIĆE KAKVO SE NIKADA NIJE DESILO, PRŠLJEN DETETA REŠIO MISTERIJU STARU 1,5 MILIONA GODINA Naučnici iskopali kost koja je dokaz ljudskog postojanje od jako, jako davno...

Podeli vest

Na području Izraela je pronađena milion i po godina stara kost za koju naučnici tvrde da je najstariji dokaz u tom delu sveta o postojanju čoveka

Grupa arheologa iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država je pronašla pršljen deteta koje je pre 1,5 miliona godina živelo na području Jordanske doline. Reč je o detetu starosti između šest i 12 godina, a pršljen se nalazio u donjem delu kičme.

Istraživanjem je utvrđeno da je dete bilo izuzetno visoko, poput odrasle osobe, do 1,8 metara. Međutim, njegova visina bila je poput visine većine drugih hominida s područja istočne Afrike, prenosi portal „Kliks“.

List „Tajms of Izrael“ piše da je to u Izraelu najstariji dokaz o postojanju čoveka, odnosno drugi najstariji dokaz izvan Afrike. Pronađena kost daje uvid o migracijama različitih vrsta hominida iz Afrike.

Na osnovu otkrića fosilnih ostataka i DNK dokaza moguće je pratiti evoluciju čoveka šest miliona godina unazad. Hominidi su primati, direktni preci anatomski modernog čoveka ili su usko srodni anatomski modernom čoveku. Anatomski moderan čovek se uočava u fosilnim ostacima od pre 200.000 do 300.000 godina.

Postoje dokazi da su pojedine arhaične vrste ljudi pre dva miliona godina počele da napuštaju Afriku. Prvi njihovi ostaci pronađeni su na području Kavkaza, u Gruziji, i stari su 1,8 miliona godina. Arheolozi su na lokalitetu nazvanom Dmanisi pronašli i alat koji su koristili. Istraživači napominju da se još diskutuje o tome da li je spomenuto iseljavanje iz Afrike bilo u jednom ili više talasa. Poslednja otkrića sugerišu da se to desilo u više talasa, piše „Tajms of Izrael“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija