• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.02.2022

14:43

PREDSEDNIK POTPISAO, VAKCINACIJA JE OBAVEZNA, A KAZNE PAPRENE!

AP/Tanjug

Vesti

PREDSEDNIK POTPISAO, VAKCINACIJA JE OBAVEZNA, A KAZNE PAPRENE!

Podeli vest

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen potpisao je danas Zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija za sve punoletne građane

Pošto je sinoć Pokrajinski dom austrijskog parlamenta usvojio Zakon nakon što je krajem prošlog meseca to učinio i parlament predsednik je svojim potpisom potvrdio obaveznu vakcinaciju, koja sada može da stupi na snagu.

Kabinet Van der Belena je saopštio da je predsednik potvrdio svojim potpisom da je zakon donet u skladu sa Ustavom. Sada svoj potpis na zakon mora staviti još kancelar Karl Nehamer i potom on mora biti zvanično objavljen, kako bi stupio na snagu.

Stupanjem na snagu Zakona svi punoletni građani sa prijavom boravka u Austriji moraće da se vakcinišu protiv korona virusa. Od obavezne vakcinacije su izuzeti jedino trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, kao i lica koja su preležala kovid19 na 180 dana.

U prvoj fazi, koja traje do sredine marta, neće biti kažnjavanja, već će građani samo biti informisani o obavezi vakcinisanja. Austrijska policija će od 16. marta tokom uobičajenih kontrola proveravati i vakcinalni status građana, a za nepoštovanje zakona predviđena je kazna od 600 do 3.600 evra.

Naime, ko bude “uhvaćen” da nije vakcinisan, ako odmah prihvati kaznu biće kažnjen do 600 evra, a ako uloži žalbu moraće da računa na kaznu do 3.600 evra.

Ministarstvo zdravlja pred stupanje na snagu zakon mora da donese odgovarajuću uredbu, u kojoj će stajati i koje se vakcine prihvataju, kao i koji su sve izuzeci. Predviđeno je da će osim vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) biti prihvaćene i kineske vakcine, a mediji prenose da ruski Sputnjik neće biti prihvaćen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sestra ubijenog čuvara iz Ribnikara otvorila dušu: Dragan mi je raspoložen došao u san, posle mi je bez njega bilo još teže!
potresno svedočenje

Sestra ubijenog čuvara iz Ribnikara otvorila dušu: Dragan mi je raspoložen došao u san, posle mi je bez njega bilo još teže!

Radica Vlahović, sestra ubijenog radnika obebeđenja i čuvara osnovaca u OŠ "Vladislav Ribnikar," Dragana Vlahovića (53), godinu dana posle tragedije, podelila je neopisivu bol i tugu koju oseća i danas kao prvog dana kada je do nje došla tragična vest da joj je brat stradao na radnom mestu koje je voleo i gde je bio voljen

03.05.2024

11:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija