• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

05.02.2022

14:02

NEMCI OBJAVILI CRNI SCENARIO ZA UKRAJINU! Tri su etape i sve tri dramatične i brutalne, izveštaj digao Zapad na noge, a kad su pozvali rusku stranu - HLADAN TUŠ!

Tanjug/AP

Vesti

NEMCI OBJAVILI CRNI SCENARIO ZA UKRAJINU! Tri su etape i sve tri dramatične i brutalne, izveštaj digao Zapad na noge, a kad su pozvali rusku stranu - HLADAN TUŠ!

Podeli vest

Nemački list Bild objavio je, kako se navodi, "eksplozivne detalje" navodnih planova Moskve za moguću invaziju na Ukrajinu, ali i scenario za "dan posle", nakon što bi Rusi eventualno postigli vojne ciljeve na teritoriji Ukrajine

Bild se poziva na podatke "stranih obaveštajnih službi" i navodi da se o planovima intenzivno raspravlja u ruskim vojnim krugovima, kao i da glavni scenario im tri faze.

Prva faza bila bi predaja ukrajinskih gradova suočenih sa opsadom nakon pada oblasti oko urbanih područja. Tada bi se u gradovima aktivirali 'spavači', operativci i političari odani ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji bi imali zadatak da uspostave nove lokalne vlasti koje bi zatim dogovorile predaju ruskom okupatoru, ocenjuje Bild, prenosi Jutarnji.hr.

U sledećoj etapi ruski operativci bi "preuzeli kontrolu nad strateški važnim objektima, eliminisali sve pretnje i angažovali sve koji su spremni da sarađuju kako bi učestvovali u organizaciji nove uprave u osvojenim gradovima". Ova taktika bi se primenla u svim većim ukrajinskim gradovima, a kako piše Bild, cilj je "mirno" preuzimanje ključnih urbanih sredina.

Usledila bi druga faza - sazivanje "Narodne Rade", nove skupštine odane Moskvi koja bi zamenila "Vrhovnu Radu", trenutni parlament čiji bi aktuelni saziv bio opozvan. Plan je da u "Narodnu Radu" uđu zastupnici koji su prethodno prošli "proveru" ruskih obaveštajaca.

Foto: Tanjug/AP

"Narodna Rada" bi izabrala novu vladu, koja bi takođe bila pod kontrolom Moskve, a novi parlament i izvršna vlast trebalo bi da posluže kao privid kakve-takve demokratije i pravne države, ocenjuje Bild. Sve to pratila bi snažna medijska propaganda na nizu proruskih kanala u Ukrajini, ali i na Zapadu.

Logori

Treća faza podrazumeva uvođenje vanrednog stanja i uspostavljanje logora budući da bi suštinski zadatak novouspostavljene marionetske vlasti bio suzbijanje otpora miliona Ukrajinaca, navodi se u izveštaju nemačkog lista o navodnim ruskim planovima.

"Zadatak ovih tela bio bi uvođenje vanrednog stanja i, ono što je posebno opasno, sprovođenje ruskog plana uspostavljanja logora u koje bi se slalo one Ukrajince koji bi se pokazali nekooperativnima", stoji u izveštaju koji citira Bild. Dodaje se da se već izrađuju popisi proukrajinskih aktivista koji bi mogli da budu odvedeni u takve logore.

Oni koji ne bi završili u logorima bili bi suočeni s terorom koji operativaca FSB-a kao i pripadnika novouspostavljene proruske službe sve dok otpor ne bi bio ugušen. Model prema kojem bi se to navodno orkestriralo je udar na demonstrante protiv izborne krađe kakav je sproveo režim Aleksandra Lukašenka u Belorusiji 2020. godine.

Foto: Tanjug/AP

"Za Rusiju uspeh operacije zavisi o nivou kontrole nad osvojenim teritorijima, kao i o predaji ukrajinskog naroda koja bi podrazumevala i priznavanje legitimiteta novouspostavljene vlasti", zaključuje se u izveštaju.

Novi SSSR

Cilj je, kako se navodi, nova "unija država".

"Ruska savezna obaveštajna služba FSB razrađuje plan invazije s ruskom vladom i trenutno sprovodi obuku proruskih grupa radi njihova angažmana u Ukrajini", takođe stoji u izveštaju koji citiraju Nemci, a dodaje se i da je Putin dao naredbu da se pronađe ukrajinske političare spremne na saradnju s Moskvom kao i da se eliminišu protivnici Kremlja.

"Novouspostavljena "policijska država" u Ukrajini bila bi zadužena za stvaranje uslova za nacionalni referendum o pridruživanju Rusiji", stoji u izveštaju iz kojeg se zaključuje da je Putinov cilj formiranje "unije država" - Rusije, Belorusije i Ukrajine, sa "marionetskim režimima" u Minsku i Kijevu, kao u bivšem Sovetskom Savezu.

Foto: Tanjug/AP

Bild navodi da je ovo "hipotetički scenario" koji bi se sprovoeo u slučaju da Kremlj zaista odluči da napadne Ukrajinu. Obaveštajni izvor koji je listu dostavio navodne ruske planove tvrdi da je invazija na Ukrajinu trenutno najverovatniji scenario i bi do napada moglo da dođe u februaru, najkasnije artu, "osim ako se Putin ne predomisli".

Vojni analitičar Robert Li s londonkog King's Collegea za Bild tvrdi da je to realno.

"Rusi bi za nekih nedelju dana mogli da imaju spremnu većinu snaga, nakon čega bi u vrlo kratkom periodu mogli, ako tako odluče, da dovedu do eskalacije situacije", smatra Li.

Istovremeno, rusko ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu za Bild čitavu tezu o invaziji i puču, opisanu u obaveštajnom izvještaju, nazvalo "čudnom mešavinom spekulacija i glasina" koje oni "obično ne komentarišu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 2 godine

Па ово што наводи Билд, запад и НАТО су већ половину тога урадили. Инсталирали су марионетску власт, опоненте су уклонили са националистима, медијска пропаганда ради пуном паром и тд. и тд.

Djurdja

pre 2 godine

Jesu li ovo pisanije napravili koristeci cuveno delo Mein Kampf jednog njihovog jos cuvenijeg pisca?

Makili

pre 2 godine

Nemci opet maštaju o logorima po kojima su poznati. Rusi nikad nisu imali logore.

Mihs

pre 2 godine

Bravo braco Rusi zavrsite to sve za tri dana vi to mozete,i mi cemo boze daj

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Opaa! Slovenci se ne plaše, prete Srbiji
EURO 2024

Opaa! Slovenci se ne plaše, prete Srbiji

Slovenija je u nedelju pogotkom Erika Janze došla do boda u C grupi, odigrala je 1:1 protiv Danske, a napadač Andraž Šporar optimista je pred utakmicu sa Srbijom (četvrtak, 15.00).

17.06.2024

14:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija