• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.02.2022

15:31

Gasovod "Jamal-Evropa" I DALJE BEZ RUSKOG GASA! NEMA NI DODATNOG TRANZITA PREKO UKRAJINE!

Vesti

Gasovod "Jamal-Evropa" I DALJE BEZ RUSKOG GASA! NEMA NI DODATNOG TRANZITA PREKO UKRAJINE!

Podeli vest

"Gasprom" tokom rezervisanja gasnih kapaciteta nije odabrao kapacitet poljskog dela gasovoda "Jamal-Evropa" za II i III kvartal, kao ni dopunske kapacitete preko Ukrajine

Instrument kao što je kvartalni ugovor za rezervaciju dopunskih kapaciteta gasa "Gasprom" nije koristio u poslednje vreme.


Ukrajina


"Operater gasno-transportnog sistema (GTS) Ukrajine" distribuirao je predložene kapacitete putem dve maršrute: preko gasne merne stanice "Sudža" je predloženo pumpanje 9,8 miliona kubnih metara na dan i još 5,2 miliona kubnih metara na dan preko gasne merne stanice "Sohranovka".

Zaključci sa aukcije "Regional Booking Platform" su pokazali da kapaciteti nisu iskorišćeni.

Foto: Reuters

U "Gaspromu" su na snazi dugoročne rezervacije ukrajinskih kapaciteta u obimu od 40 milijardi kubnih metara, što je 109 miliona kubnih metara dnevno


U januaru je koncern iskoristio samo polovinu tih kapacitete (54 miliona kubnih metara na dan), u prvoj nedelji februara je prosečno pumpao 94 miliona kubnih metara.


Poljska


Takođe, "Gasprom" nije hteo da rezerviše za sledeća dva kvartala kapacitete poljskog dela gasovoda "Jamal-Evropa" (predloženo je 89 miliona kubnih metara na dan), pokazuju podaci aukcije na platformi "GSA platform".


Koncern je za januar rezervisao kapacitete od 19,3 miliona kubnih metara dnevno, ali ih nije iskoristio. U decembru 2021. godine „Gasprom“ takođe nije rezervisao dodatne mesečne kapacitete i kupovao je kapacitete prema potrebi na dnevnim aukcijama.

Foto: Reuters

Direktan protok gasa ovim gasovodom je zaustavljen od 21. decembra i od tada je gasovod prešao na reversni režim (revers znači da prvobitni potrošač, pošto je dobio gas, isporučuje ga u suprotnom smeru), iz Nemačke u Poljsku

 


"Jamal-Evropa"


Gasovod "Jamal-Evropa" je dugačak više od 2.000 kilometara i ima kapacitet od 33 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vlasnik poljskog dela koji iznosi 683 kilometra je "Europol gas", kojim upravlja nacionalni gasno-transportni sistem "Gas-sistem". Dugoročni ugovor "Gasproma" za tranzit kroz tu zemlju je istekao pre dve godine. Od tada se kapaciteti raspoređuju na osnovu rezervacije putem aukcija.

 

Foto: stock

Od oktobra 2020. godine do septembra 2021. godine "Gasprom" je rezervisao kapacitete na godišnjim aukcijama, a od oktobra 2021. godine je vršio rezervacije na mesečnom nivou

 


Gasovod  "Jamal-Evropa", zajedno sa "Severnim tokom 2" i gasno-transportnim sistemom Ukrajine jedan je od glavnih pravaca isporuka ruskog gasa u evropske države. Transnacionalni gasovod "Jamal-Evropa" prolazi kroz teritorije četiri zemlje – Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija