• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Daily Mail

09.02.2022

09:09

RUSIJA SPREMA OSVETU AKO "SEVERNI TOK 2" NE BUDE PUŠTEN! Evropi je gas neophodniji, a Moskva već ima rezervni plan i biće veoma bolan za Zapad

AP/Photo

Vesti

RUSIJA SPREMA OSVETU AKO "SEVERNI TOK 2" NE BUDE PUŠTEN! Evropi je gas neophodniji, a Moskva već ima rezervni plan i biće veoma bolan za Zapad

Podeli vest

Ako pretpostavimo da gasovod "Severni tok 2" ne bude pušten u rad, Rusija će naći druge kupce tog gasa, rekao je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov

- Pokretanje gasovoda je pre potrebno evropskim potrošačima, nego samoj Rusiji. Mi ćemo naći gde i kako da prodamo gas, ako hipotetički pretpostavimo da 'Severnog toka 2' ne bude - rekao je on.

Takođe je saopštio da će Evropska komisija verovatno produžiti rok za sertifikaciju gasovoda na maksimalnih četiri meseca, tako da se konačna odluka o "Severom toku 2" neće pojaviti pre jula. Prema rečima Čižova, postoje velike šanse da gasovod bude sertifikovan.

Isporuke ruskog gasa u Evropu

Povećanje isporuka ruskog gasa u evropske zemlje moguće je ako postoji potražnja, međutim zbog visokih cena to nije slučaj, rekao je Čižov.

- Da bi gas prodali, neko unapred treba da se izjasni da je spreman da ga kupi. Potencijalni kupci u Evropi troškove obračunavaju po spot cenama i, naravno, smatraju da je bolje da sačekaju dok ne prođe trenutni pik. Pre ili kasnije cene će krenuti da opadaju, u to niko ne sumnja. U Evropi ima gasa u skladištima. Da je zima oštrija i rezerve bi se brže crpele, a tada bi evropske kompanije kupovale dodatni gas i po visokim cenama. Ali zasad je zima uglavnom blaga, stoga nema narudžbi, a ako ih nema, nema ni isporuka - objasnio je on.

Takođe je dodao da je u Evropskoj uniji u toku priprema javnog mnjenja za moguće nove ograničavajuće mere protiv Rusije i probleme sa isporukama gasa. Čižov ističe da EU danas nije u stanju da u potpunosti zameni ruski gas.


Primetio je i da Evropska komisija razgovara sa SAD i nizom drugih zemalja o mogućem povećanju isporuka tečnog prirodnog gasa u EU, ali kako kaže SAD ne mogu isporučivati gas u količini koja bi zadovoljila sve potrebe EU.

- Evropska unija danas fizički nije u stanju da u potpunosti zameni naš gas. Zaista će joj biti lakše da odmah pređe na drva, gazeći sve svoje 'zelene' principe - istakao je on.

Foto: Reuters

Podsetimo, izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine

 

Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.


Rusija je više puta isticala da je "Severni tok 2", kome se aktivno protive SAD i Ukrajina, komercijalni projekat koji je od koristi za Evropu i apelovala je da se ne pominje u kontekstu bilo kakve politizacije. Moskva je takođe saopštila da namerava da nastavi tranzit gasa preko Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ChuChu

pre 2 godine

Apsolutne lazi , EU iz Rusije ukupno zadovoljava 25% potreba za gasom, sve ostalo 75% nabavljaju iz drugih resusra...severna Afrika, Norveska, Severni Atlantik, americki ukapljeni gas itd.... Da, Rusi mogu sav svoj gas prodati Kini, ali ako kina postane jedini ozbiljni kupac ruskog gasa nemojte misliti da ce ga Rusi tada njima moci prodati po sadasnjoj ceni...tada nece Rusi diktirati cenu nego Kinezi...a to znaci da ako Rusi zavrnu slavinu Evropi, Evropa ce se za par godina snaci i preci na druga goriva i dobavljace, rusofili ne zavaravajte se da ce evropljani umreti bez ruskog gasa.... A na dugorocne staze Rusija sama sebi sece granu na kojoj sedi ako zavrne slavinu....

mirko

pre 2 godine

Nemacka nabalja 40% gasa iz Rusije i ujedno je najveca i najvaznija ekonomska sila Evrope, koja drzi EU glavu da ne potone. Sto se tice Rusa ga i nafta predstavlja svega 23% njihovih prihoda. Saradnja sa Kinom nije samo ogranicena na gas.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu
Društvo

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu

Moj sin je više od 200 dana u paklu. Više od pola godine moj sin je van kuće, nije sa porodicom, ne donosi odluke, ne upravlja svojim životom, ne može da bude ono što jeste. Nijedna reč ne može objasniti osećanje koje praznik bez Alona nosi sa sobom. Naša srca su slomljena. Ovo je tako dug put. Mi smo tu da govorimo za sve otete, da zahtevamo njihov povratak. Nećemo stati dok se ne vrate. Niko od nas kojima je Hamas oteo nekog bliskog ne sme prestati da priča o njima, kaže Idit Ohel, majka Alona Ohela (22) koga su 7. oktobra prošle godine oteli pripadnici Hamasa kada su upali na jug Izraela.

30.04.2024

12:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija