• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/forbes.com

09.02.2022

12:26

PUTINOVI BODEŽI IZ KALINJINGRADA ZA 7 MINUTA RAZORIĆE SRCE NATO PRESTONICA! Snimak sa Baltika zaledio Zapad, otkud ovde moćni "kindžali", Evropa mirno ne spava... (VIDEO)

printscreen

Vesti

PUTINOVI BODEŽI IZ KALINJINGRADA ZA 7 MINUTA RAZORIĆE SRCE NATO PRESTONICA! Snimak sa Baltika zaledio Zapad, otkud ovde moćni "kindžali", Evropa mirno ne spava... (VIDEO)

Podeli vest

Putujući brzinom 10 puta većom od zvuka, raketa ne ostavlja vremena sistemima protivvazdušne odbrane da reaguju

SAD su zabrinute zbog pojave ruskih lovaca MiG-31K sa raketama "veoma sličnom kinžalu" u Kalinjingradskoj oblasti. Magazin Forbs smatra da je reč o „pretnji odmazdom” i napominje da je snaga „Bodeža” trideset puta veća od snage bombe bačene na Hirošimu. Ove rakete, lansirane sa Baltika, moći će da dolete do većine zapadnoevropskih prestonica za samo sedam do deset minuta, napominje autor.

Kada su američki padobranci počeli da pristižu u Poljsku u ponedeljak kao odgovor na gomilanje ruskih trupa u blizini ukrajinske granice, snimak ruskog aviona MiG-31K koji sleće sa projektilom veoma sličnom hipersoničnom "kindžalu" objavljen je na Telegramu. Snimak je zabeležen u Kalinjingradskoj oblasti, koja se nalazi na Baltičkom moru i graniči se sa Poljskom i Litvanijom.

Ruski MiG-31C sa balističkom raketom Kinžal primećen je 7. februara prilikom sletanja na aerodrom Čkalovsk u Kalinjingradskoj oblasti. Ovo je veoma neobično jer MiG-31 tamo nisu bazirani.

 

 

Putujući brzinom 10 puta većom od zvuka, raketa ne ostavlja vremena sistemima protivvazdušne odbrane da reaguju. Pretpostavlja se da „Kinžal” pruža precizne udare i može da pogodi pokretne mete pomoću radarske glave za samonavođenje. Ruski vojni eksperti navode da je raketni sistem „Kindžal“ zapravo vazdušna verzija raketnog sistema kopnenog baziranja „Iskander“. 

Reč je o avionskoj visokopreciznoj hiperzvučnoj raketi koja može da nosi i nuklearne bojeve glave. Ima domet veći od dve hiljade kilometara i može da nanese udare bez ulaska u zonu protivvazdušne i protivraketne odbrane protivnika.

U ruskoj bazi u Kalinjingradskoj oblasti MiG-31K obično nisu raspoređeni. Štiti ih moćna grupa kopnenih snaga, kao i ruska Baltička flota i rakete Iskander kratkog dometa sa nuklearnim oružjem. Većina od 50 aviona u bazi su stariji Su-27 i Su-24, doduše, tamo se postepeno prebacuju novi Su-30SM i Su-35S.

Šta je toliko uplašilo Amerikance? Analitičari procenjuju da je razmeštanje MiG-31K u Kalinjingradu najverovatnije ciljano upozorenje NATO-u. Pretnja odmazdom je očigledna ako alijansa iznenada razmotri intervenciju kao odgovor na moguće ruske vojne akcije u Ukrajini.

Kako je tvitovao vojni analitičar Rob Li, "Bodeži" lansirani iz vazdušnog prostora Kalinjingradske oblasti mogu da stignu do većine zapadnoevropskih prestonica i Ankare. A rakete "Iskander" ispaljene u Kalinjingradu mogu da stignu do severnih predgrađa Berlina. Dalje, „kindžal“ je sposoban da pogodi ove ciljeve 7 do 10 minuta nakon lansiranja iz vazdušnog prostora Kalinjingrada.

„Kindžale“ je javnosti u martu 2018. godine predstavio ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći pred Federalnom skupštinom. On je tada rekao da je hipersonični sistem "kindžal" već uspešno testiran, da „nema sebi ravnog u svetu“ i da nalazi se u vojsci na jugu zemlje.

Foto: printscreen

Analitičar časopisa Nešenel interest Dejv Madžumdar je naglasio da niko u svetu nema balističku raketu koja se lansira iz vazduha i da zbog toga Moskva ima pravo kada kaže da "kindžal" nema pandane izvan granica Rusije.

Ekspert je skrenuo pažnju na to da je raketa "kindžal" napravljena na osnovu raketa "iskander", koje mogu "da manevrišu tokom leta i da lete po nepredvidivoj putanji". Ta svojstva "iskandera", kako je objasnio, otežavaju protivniku da ih presretne. 

Rakete "kindžal" su prvi put predstavljene publici na Paradi pobede 2018. godine, a projektili su se pojavili okačeni na modernizovane avione MiG-31K.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ChuChu

pre 2 godine

A šta će biti posle ? Kad Rusi ispale te svoje rakete i kad one odrade svoj posao ? Onda će svi ćutati i dozvoliti Rusima da osvoje Evropu, svi će ćutati i podviti rep... Ko u to veruje ??? Stvarno verujete da će se to tako desiti i samo tako završiti ?

SRBOLJUB RUSOLJUB

pre 2 godine

PA NATO MIŠEVI KO VOLI NEKA IZVOLI!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija